Den målfarligaste importen.

Utlänningsrekord i svensk hockey

Antalet utlänningar i svensk ishockey är fler än någonsin tidigare. Till och med rekordnoteringen från lockoutsäsongen för två år sedan är slagen.

När utländska stjärnor stod i kö för att spela i elitserien under NHL-lockouten för två år sedan trodde de flesta att den säsongens notering med 98 utländska spelare i elitserietrupperna skulle bli ett svårslaget rekord.

Men det tog bara två säsonger att bräcka den noteringen.

Nästan hundra
Nu finns 99 importer i A-trupperna i elitserieklubbarna. Enligt statistik från Svenska ishockeyförbundet finns 127 utländska spelare registrerade hos elitserieklubbarna - då är samtliga spelare i alla åldrar inräknade. Sammanlagt finns 388 utländska spelare i svensk ishockey.

Under lockoutsäsongen fanns 98 utländska spelare i A-trupperna och sammanlagt 110 utlänningar i elitserieklubbarna.

Flest i Dalarna
Mora har flest utlänningar av elitserielagen och 14 av 27 i A-truppen kommer från utlandet. Moras klubbdirektör Jan Simons erkänner utan omsvep att det är en medveten strategi.

Svenska ishockeyförbundets utvecklingschef Tommy Boustedt tror sig ha förklaringen till varför rekordmånga utländska spelare finns i svensk ishockey, att det är ett symptom på att vi saknar en mellangeneration i svensk ishockey.

Fler juniorer i Elitserien
Det är ungefär 30 juniorer i elitserien och det är fler än på 13 år. I allsvenskan är det 50 juniorer. Sedan har vi gott om äldre svenska spelare. Så det här visar att vi fick fram för få juniorer tidigare.

Nyckeln inför framtiden är att fortsätta med junior- och ungdomssatsningar, enligt Tommy Boustedt.

Till och från har det diskuterats begränsningar av antalet importer i lagen. Men med fri rörlighet inom EU är det svårt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".