Inför kvällens elitserie: De mesta mästarna möts i Globen

De forna storlagen Djurgården och Brynäs kämpar nu för olika saker. Slutspelsplats respektive serieledning. Tabellettan HV möter Timrå och Skellefteå kan skjuta ner Malmös till en definitiv kvalserieplats. Vi sänder kvällens tre matcher i sin helhet här på webben!

Formkollen (Fem senaste matcher)
12 poäng: Brynäs
9 poäng:   Skellefteå
8 poäng:   Djurgården
7 poäng:   Timrå
6 poäng:   Malmö
5 poäng:   HV 71

Djurgården-Brynäs
Nedsläpp: 19:00

förlorade senast borta mot Timrå med hela 0-5 och i senaste hemmamatchen blev det förlust mot HV. Är annars starka hemma och vann dessförinnan fyra raka i Globen. Senaste mötet mot Brynäs slutade 4-1 till Gävlelaget. Har två poäng upp till slutspelsplats.

Statistikgodis: Dif ligger femma i power play-ligan och åtta i box play-ligan. Fredrik Bremberg leder poängligan efter 16 mål och 29 assists.
Tabellplacering: 9:a
Senaste fem matcherna: Åtta poäng


är seriens mest formstarka lag efter nyår. Sju raka fullpoängare före förlusten mot Färjestad senast. Är näst bästa bortalaget och har fyra raka segrar på bortais. En seger, en oavgjord och en förlust mot Djurgården hittills.

Statistikgodis: Brynäs ligger sexa i power play-ligan och tvåa i box play. Laget har bäst skotteffektivitet av alla lag, behöver alltså relativt få skott per gjort mål. Tommy Sjödin leder plus/minus-ligan. Har varit inne på 40 framåt och 19 bakåt hittills.
Tabellplacering: 2:a
Senaste fem matcherna: Tolv poäng

Inbördes möten:

Förra Säsongen: Två Difsegrar och två förluster.
2001/2002-05/06: 13 Difsegrar och sju förluster.

HV 71-Timrå
Nedsläpp: 19:00

leder serien men formen är inte på topp. Bara en seger på de fem senaste matcherna. Senast blev det 1-1 uppe i Mora. Har bättre facit borta än hemma hittills och är bara nionde bästa hemmalag.

Statistikgodis: Ligger fyra i power play-ligan och etta i box play. Mest utvisat. Och visst, Jan Hridna leder fortfarande tekningsligan. Backen Johan Åkerman leder assistligan med 32 stycken.
Tabellplacering: 1:a
Senaste fem matcherna: Fem poäng


krossade Djurgården senast med 5-0.
Dessförinnan blev det dock tre raka förluster. Har en seger, en oavgjord och en förlust mot HV hittills. I senaste mötet strax före jul blev det 6-6.

Statistikgodis: Sjunde bäst både när det gäller power play och box play. När det gäller insläppta mål per match ligger Timrå trea och åtta när det gäller skotteffektivitet.
Tabellplacering: 5:a
Senaste fem matcherna: Sju poäng

Inbördes möten:

Förra säsongen: Tre HV-segrar och en förlust.
2001/2002-05/06: Elva HV-segrar och nio förluster.

Skellefteå-Malmö
Nedsläpp: 19:00

vann senast mot Luleå borta i en viktig match kring slutspelstrecket. Hemma har SAIK nu två raka segrar i ryggen. Senaste matchen mot Malmö vanns med 4-1.

Statistikgodis: Ligger nia både när det gäller power play och box play. Magnus Wernblom målfarligast serien i power play, med 14 fullträffar.
Tabellplacering: 8:a
Senaste fem matcherna: Nio poäng


har fortfarande tolv poäng upp ovanför  kvalstrecket och tre poäng ikväll krävs nog om laget ska ha en chans att avancera i tabellen. Är sämsta bortalaget i serien med fyra raka förluster på bortais. Mot Skellefteå har man en seger och tre förluster hittills.

Statistikgodis: Bra när det inte är fulla lag på isen. Ligger åtta i power play-ligan och femma när det gäller box play.
Tabellplacering: 12:a
Senaste fem matcherna: Sex poäng

Inbördes möten:

Förra säsongen: Tre SAIK-segrar och en förlust.
2001/2002-05/06: Fyra SAIK-segrar och fyra förluster.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se