NHL

Washington gjorde tvåsiffrigt mot Boston

Nicklas Bäckström noterades för fyra poäng när hans Washington fullständigt körde över Boston. 10-2 slutade matchen och Bäckström toppar nu NHL:s poängliga för rookies.

Alexander Ovetjkin assisterad av Nicklas Bäckström, det var Washingtons segervapen i 10-2-matchen över Boston i NHL i ishockey.

Ryssen gjorde fem poäng, svensken fyra.

-Det var helt sjukt. Ja, nästan lite overkligt, säger Bäckström till Expressen på nätet.

Bäckström gjorde ett mål och passade till Ovetjkins alla tre mål. Det var tredje gången den här säsongen som NHL-rookien gjorde fyra poäng.

-Men de två första gångerna handlade det om fyra assist, säger han.

Bäckström gick nu upp i ledningen i rookieligan med sina 56 poäng, ett före Chicagos Patrick Kane.

-Det där är inget jag tänker på just nu, säger Bäckis.

Boston hade inför matchen mot Washington vunnit sex matcher i följd. Nu blev laget helt utspelat.

Redan efter den första perioden ledde Washington med 6-0 efter bland annat tre mål av Ovetjkin, alla assisterade av Bäckström. Boston reducerade direkt i den andra perioden men det tog inte lång tid innan Ovetjkin och Bäckström var i farten igen. Denna gång var det Bäckis som noterades i målprotokollet efter en passning från Ovetjkins klubba.

Det var Bäckströms första mål sedan den 17 januari och hans tionde för säsongen. Ovetjkin toppar nu poängligan på 90 poäng och är den förste som under denna säsong kommit upp i över 50 mål. Han har noterats för 52 stycken.

-Han var skillnaden mellan lagen. 52 är en otrolig siffra och kanske har han nu bestämt sig för att göra 60, det verkar så, säger Bäckström.

Washington är nu fyra poäng från en slutspelsplats i Eastern Conference.

Regerande Stanley cup-mästarna Anaheim besegrade Ottawa på hemmais med 3-1. Det var den sjätte raka segern för Anaheim som nu innehar tredjeplatsen i Western Conference. Ottawas Daniel Alfredsson svarade för en assist i förlustmatchen.

San Jose-Montreal 6-4 (2-2, 2-1, 2-1)

San Jose: Joe Thornton 2, Patrick Marleau, Jody Shelley (Douglas Murray), Jonathan Cheechoo, Brian Campbell. Montreal: Tomas Plekanec 2, Ryan O’Byrne, Maxim Lapierre.

Publik: 17 496.

Anaheim-Ottawa 3-1 (2-1, 0-0, 1-0)

Anaheim: Todd Bertuzzi, Corey Perry, Scott Niedermayer. Ottawa: Christoph Schubert (Daniel Alfredsson).

Publik: 17 174.

Washington-Boston 10-2 (6-0, 2-2, 2-0)

Washington: Alexander Ovetjkin 3 (Nicklas Bäckström 3), Matt Bradley 2, Brooks Laich 2, Matt Cooke, Nicklas Bäckström (10), Donald Brashear.
Boston: Dennis Wideman, Marco Sturm.

Publik: 17 189.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se