1 av 2
2 av 2
Malmö har bistra minnen mot Leksand från förra året.

Avgörandets stund i tokjämn kvalserie

  • Leksand kan förstöra Malmös elitseriedröm.
  • Rögle och Mora kan spela bort varandra fråm elitserien.
  • Jumbon Västerås kan se till så att Brynäs åker ner.
  • Hör alla kvalseriematcherna i sin helhet i webbradion från kl 19.00.

  • Västerås - Brynäs

Jumbon Västerås har inte tagit en enda poäng hemma hittills i kvalserien men har å andra sidan inte förlorat med mer än två mål i någon match.

Brynäs har inte imponerat borta, tre raka matcher utanför Gävle utan seger, mot Mora, Malmö och Rögle.

Frågan är vad som händer om Västerås gör första målet. Brynäs har ännu inte lyckats vinna en match efter att man hamnat i underläge under kvalserien.

Brynäs tog en oerhört viktig seger senast mot Leksand. En match som måste ha inneburit en stor urladdning.

Mycket hänger på 18-årige målvakten Jacob Markström som höll nollan mot leksingarna och har bäst rädningsprocent i kvalserien.

Lagets andra stora profil Pavel Brendl såg å andra sidan riktigt ointresserad och loj ut i den matchen. Trots detta leder han den totala poängligan (18 poäng) fem före Malmös Carl Söderberg.

Brynäs vann hemmamatchen mot Västerås med 4-2.

Quiz, vad kan ni om:

  • Leksand - Malmö

Förra året vid den här tiden hade Malmö också chansen att säkra en elitserieplats i den sista kvalserieomgången, borta mot just Leksand. Man förlorade med 6-5 och fick fortsätta i Hockeyallsvenskan.

Nu möts lagen igen.

Leksand är borta från elitseriestriden men siktar säkert på att avsluta med stil på hemmaplan mot ett Malmö som troligen behöver en seger och tre poäng för att gå upp.

Malmö vann hemmamötet lagen emellan i kvalseriens första omgång. I Hockeyallsvenskan blev det varsin seger och en oavgjord.

Malmös bortafacit hittills: Två segrar, två förluster.
Leksands hemmafacit: Två segrar, två förluster.

Kuriosa: Malmös Carl Söderberg har bättre plus/minus-statistik (+8) än självaste Kenny Jönsson.

Quiz, vad kan ni om:  

  • Rögle - Mora

Rögle, eller ska vi säga Kenny Jönsson och kompani, är kvalseriens stora sensation. Seger ikväll och elitserien kan bli verklighet.

Rögle, eller ska vi säga Kenny Jönsson och kompani, har vunnit alla de fyra hemmamatcher mot Mora som spelats under 2000-talet. Dock. Det senaste mötet i Ängelhom skedde 2003.

Rögle, eller ska vi säga Kenny Jönsson och kompani, har bra hemmafacit hittills i kvalserien med tre segrar och en förlust.

Rögle, eller ska vi säga Kenny Jönsson och kompani, är också bäst av alla lag i power play. Nästan var tredje möjlighet innebär Röglemål, oftast med Kenny Jönsson inblandad.

Rögle, eller ska vi säga Kenny Jönsson och kompani, har kvalseriens överlägset bästa skotteffektivitet. De behöver alltså färre skott per gjort mål än övriga.

Mora har sämst målskillnad av de fyra 16-poängslagen, och måste lita på att antingen Leksand eller Västerås hjälper till samtidigt som man själva vinner.

Mora vann hemmamötet mot Rögle med 2-1.

Quiz, vad kan ni om:

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Fråga

Ställning: Kvalserien

Brynäs+10 16
Malmö+6 16
Rögle+4 16
Mora+1 16
Leksand+3 12
Västerås-24 3

Sista omgången:
Västerås-Brynäs
Leksand-Malmö
Rögle-Mora

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".