Linköping-HV 71 2–3

HV 71 är svenska mästare

HV 71 är svenska mästare i ishockey. Man ledde den sjätte finalen två gånger men Linköping kom tillbaka och fick till en förlängning. Där avgjorde Eric Johansson.

En doldis gav stjärnspäckade HV71 sitt tredje SM-guld. Svenskkanadensare Eric Johansson sköt Jönköpingslaget till sjunde himlen med en backhand fram till seger med 3-2 efter 5.17 av förlängningen i den sjätte finalen mot Linköping.

HV 71 såg ut att ha säkrat guldet då skarpskytten Jukka Voutilainen satte 2-1 bakom Rastislav Stana efter 13.23 av den sista perioden.

Men Linköping kom tillbaka och bara 1.21 senare kvitterade Jonas Junland.

HV 71 chockstartade matchen och tog greppet om Le Mat, SM-bucklan som går till vinnande lag. Bara 1.38 hade spelats när David Petrasek dundrade in 1-0 i numerärt överläge.

HV spelade mer bestämt i början och Linköpingsspelarna såg rädda ut för att förlora. Sakta men säkert tog sig dock hemmalaget in i matchen och Kim Staal hade ett stolpskott i slutet av den första perioden.

Kontroversiell avblåsning
Det såg länge ut som om Linköping skulle gå bet att överlista Stefan Liv. Speciellt sedan laget i en kontroversiell situation blivit blåst på en 1-1-kvittering då domaren Ulf Rönnmark blåst av spelet lite väl snabbt.

Tony Mårtensson och Mikael Håkanson var framme på en retur från Liv, och pucken ramlade till slut in i målet. Men då hade domaren Ulf Rönnmark redan blåst av spelet för blockering.

Frågan är om han blåste för snabbt. De flesta tyckte det. Framför allt Linköpings spelare och hemmapubliken. I kalabaliken som följde fick Jan Hrdina matchstraff för en spearing.

Fernholm kvitterade
Och med fem minuters spel i fem mot fyra kunde Linköping kvittera. Mattias Weinhandl hittade backen Daniel Fernholm fri framför mål och han överlistade Liv med bara två sekunder kvar av den andra perioden.

Dessförinnan hade Linköping jagat och jagat, skjutit och skjutit för att överlista Liv och kvittera. Laget vann skotten med 15-6 i den andra perioden, men Liv såg länge ut att blåsa hemmaspelarna på mål.

Att HV tar hem sitt tredje guld är dock logiskt. HV 71 har dominerat elitserien hela säsongen, vann grundserien med 15 poängs marginal till tvåan Linköping och har ett komplett lag med målskyttar, poänggörare, slitvargar, fysiska spelare och en stabil toppmålvakt.

Linköping-HV 71 2-3 (0-1, 1-0, 1-1, 0-1)
Första perioden: 0-1 (1.38) David Petrasek (Johan Åkerman, Jukka Voutilainen) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-1 (19.58) Daniel Fernholm (Mattias Weinhandl, Tony Mårtensson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-2 (13.23) Jukka Voutilainen (Johan Davidsson), 2-2 (14.42) Jonas Junland (Mattias Weinhandl).

Fjärde perioden: 2-3 (5.17) Eric Johansson (Andreas Jämtin).

Skott: 33-24 (6-10, 15-6, 8-6, 4-2).
Utvisningar Linköping: 7x2
Utvisningar HV 71: 10x2, 1x5, 1x10, 1 matchstraff

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm.
Publik: 8 500

HV 71 svenska mästare med 4-2 i matcher.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se