hockey

Linköpings succéduo flyttar till Ryssland

Efter SM-silvret med LHC väljer Mattias Weinhandl och Tony Mårtensson att flytta österut. Mårtensson lånas ut till AK Bars Kazan medan Dynamo Moskva får dra nytta av Weinhandl under en säsong.

På onsdagen blev det klart att Linköpings hockeyforward Mattias Weinhandl följer sin kedjekompis Tony Mårtensson österut.

Medan Mårtensson kommande säsong lånas ut till AK Bars Kazan flyttar Weinhandl till huvudstaden och spel i Dynamo Moskva.

Mike Helber, klubbdirektör i Linköping, insåg att han inte skulle kunna få behålla sina spelare och tyckte att det var bättre att de gick till Ryssland – än till NHL.

– På grund av den säsongen Tony och Mattias har haft så var båda väldigt heta bland NHL-lagen, säger Mike Helber till Radiosporten.

– Jag vet att Tony hade ett direkt erbjudande som han skulle haft väldigt svårt att säga nej till och Mattias är ju en kille som gjorde 36 poäng i grundserrien och det är ju klart att han är intressant för NHL-lagen.

– Om vi inte hade agerat hade de gått till NHL och det är ju säkerligen svårt att få hem dem från Anaheim, Kalifornien – som i Tonys fall – om det hade gått bra, och det hade vi ju räknat med att det skulle göra, säger Helber.

Tidigare har Weinhandl, med förflutet i Troja-Ljungby och Modo, spelat för New York Islanders och Minnesota i NHL, men utan att imponera. Efter att han i flera år till och från spelat i farmarligor återvände han till Sverige inför årets säsong.

Det hann bli ett år i Linköping, SM-silver och seger i skytteligan innan Weinhandl bestämde sig för en ny utlandssatsning.

Den ryska ryska ligan har de senaste åren, i och med ekonomiskt starka klubbägare, allt mer kommit att utmana NHL om de bästa spelarna.

Weinhandl lånas ut säsongen 2008-2009 och har skrivit ett fyraårskontrakt med Linköping, vilket innebär att han återvänder efter ett år i Ryssland för spel i elitserien fram till 2012.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista