Ishockey-VM

Henrik Lundqvist kommer till hockey-VM

New York Rangersmålvakten Henrik Lundqvist kommer till hockey-VM. Han ansluter till truppen på onsdagen men kommer inte att stå mot Schweiz.

Henrik Lundqvist är klar för spel i ishockey-VM. Målvakten, som tidigare sagt att han varit intresserad av VM-spel, fick på tisdagen klartecken från sin NHL-klubb New York Rangers.

Det var beskedet som fick det att lysa om hela Bengt-Åke Gustafsson. Han gick undan en bit i korridorerna under Le Colisée i Quebec - men det tog inte lång stund att se vad Lundqvist lämnat för besked.

Gustafsson lyste upp med hela ansiktet och såg ut som om han kammat hem en superjackpott.

En av världens bästa målvakter
Nu är hans bygge klart. Och med en av NHL:s bästa målvakter i laget tar Tre Kronor klivet upp som en utmanare till guldkandidater som Kanada, Ryssland och Finland.

Henrik Lundqvist väntas komma under onsdagen, men står inte i matchen mot Schweiz. Då vaktar Stefan Liv målet. Lundqvist kommer av allt att döma att kliva in mellan stolparna på torsdag då Sverige möter Tjeckien eller Danmark i första matchen i mellangruppspelet.

Anländer på onsdagen
Då gör också San Jose-backen Douglas Murray sin första match. Precis som Lundqvist väntas han anlända på onsdagen. Henrik Lundqvist var en av nyckelspelarna när Tre Kronor tog OS-guld 2006 i Turin.

Han var delad fyra över de vinstrikaste målvakten i NHL:s grundserie denna säsong med 37 segrar och hade sjätte bästa snittet över insläppta mål per match med 2,23.

Han har dragits med onda knän i slutspelet, men det hindrar honom inte från VM-spel.

Tredjemålvakten Erik Ersberg, Los Angeles, och backen Sanny Lindström, Timrå, får lämna truppen när Lundqvist och Murray anländer.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se