Stanley Cup

Lundqvist matchvinnare när Dallas vann

Dallas vann femte matchen borta mot Detroit och reducerade till 2-3 i matcher i Stanley cup-slutspelet. Joel Lundqvist blev matchhjälte genom att göra 2-1 i andra perioden.

Detroit har gått fram som en ångvält i årets Stanley cup-slutspel. Först slog svensklaget ut Nashville med 4-2 i matcher. Därefter kördes Colorado över i fyra raka. Och i semifinalen mot Dallas inledde grundseriens överlägset bästa lag med att vinna tre raka matcher.

Men nu hackar maskinen. Ordentligt. Lördagskvällens hetaste svensk fanns i stället i Dallas. Joel Lundqvist hade en bättre dag i semifinalen mot Detroit än tvillingbrodern Henrik hade i semifinalrysaren mot Kanada – och blev hjälte genom att göra 2-1 i andra perioden.

Det började med något som såg ut att bli slutspelets värsta målvaktstavla när Marty Turco lämnade målet för att slå iväg pucken, men misslyckades. Eller lyckades, för på något sätt studsade pucken fram till Lundqvist som satte pucken bakom Chris Osgood i Detroits mål.

Målet blev matchens sista, för Detroit lyckades inte ta sig genom Dallas täta försvar – med stabile Mattias Norström – och skapade inte värst många chanser att kvittera.

Dallas seger innebär att ställningen är 3-2 till Detroit i bäst av sju matcher. Nästa match spelas i Dallas på måndag.

Stanley cup – semifinal 5 i bäst av 7

Detroit-Dallas 1-2 (1-1, 0-1, 0-0)
Detroit: Jiri Hudler (Niklas Kronvall).
Målvakt: Chris Osgood 90,5 procent.
Dallas: Trevor Daley, Joel Lundqvist (1).
Målvakt: Marty Turco 97,4 procent.
Publik: 20 066.

Detroit leder med 3-2 i matcher.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se