Tedenby valdes av New Jersey Devils i första draftrundan.
NHL-draft

Tre svenskar draftade i första rundan

Det blev Erik Karlsson och Anton Gustafsson från Frölunda och Mattias Tedenby från HV71 som kom med i NHL-draftens första runda i Ottawa under fredagsnatten. I den andra rundan ropades Brynäsmålvakten Jacob Markström upp av Florida först av alla.

Det tog sin tid - men efter nästan tre timmars väntan ropades svenskarna upp en efter en i NHL-draften i Ottawa, Kanada.

Erik Karlsson som nummer 15, Anton Gustafsson som 21 och Mattias Tedenby som 24.

Erik Karlsson blev något överraskande den svensk som natten till söndag svensk tid fick kliva upp först på scenen i Ottawas mer eller mindre fullsatta hemmaarena Scotiabank Place.

Men inte nog med det, den som ropade upp Erik Karlssons namn var den svenske storstjärnan Daniel Alfredsson, Ottawa Senators lagkapten.

Ottawa visade dessutom att de verkligen ville ha honom - för att försäkra sig om den offensivt lagde backen gjorde man några övergångar för att få välja snabbt.

Till slut blev Karlsson vald som nummer 15 - något som nära nog garanterar honom en framtid i NHL.

Kort därefter blev nästa Frölundaspelare draftad. Forwarden Anton Gustafsson, son till Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson, valdes av Washington Capitals som nummer 21.

Anton Gustafsson blev därmed vald av samma lag som pappa Bengt-Åke spelade nio säsonger i mellan 1979 och 1989.

Tredje svensk
Den svensk som före draften rankades högst fick vänta längst. HV71:s lille forward Mattias Tedenby som valdes av New Jersey Devils som nummer 24.

Det som överraskade mest var intresset för defensiva spelare. Av de 30 valda spelarna i första rundan var tolv backar och två målvakter.

Den som valdes först var dock en forward. Steve Stamkos, som spås en lysande framtid, valdes av Tampa Bay som troligtvis placerar 18-åringen i förstafemman direkt den kommande säsongen.

Under söndagen fortsätter NHL-draften med de sex återstående rundorna - då lär fler svenskar finnas med. Bland andra Brynäsmålvakten Jacob Markström, Färjestads back Johan Motin och Kristoffer Berglund, nyligen värvad till Luleå, finns med då.

Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".