Marknaden bör styra hockeylönerrna

Visst är det skönt att fly in i idrottens värld när det mesta i tv och tidningar idag handlar om den finansiella kris som nu råder i världen.

Idrottsmän i vissa idrotter tjänar stora pengar och det debatteras mycket i Sverige om huruvida det är förtjänt eller inte.

Under mina år i NHL hörde jag knappt någonting alls bland människor, som antydde att vi spelare tjänade för mycket. Det var mer en klapp på axeln när man fick ett förlängt kontrakt med miljonlön.

Jag är av åsikten att låta marknaden styra lönerna. Så länge vi (ishockeyn) har en produkt som säljer, ska naturligtvis pengarna gå till de som utför arbetet, det vill säga spelarna.

Om däremot vår sport skulle förlora publik och sponsorernas intresse skulle svalna, ja då måste naturligtvis spelarnas löner sänkas. Ansvaret ligger hos klubbarna som själva bestämmer hur mycket de vill lägga på spelarlöner.

Jag har däremot aldrig hört talas om att en spelare kan hämta ut bonusar även när man gjort ett dåligt arbete. Idrott är rättvist och allt handlar hela tiden om att prestera , på rinken, fotbollsplanen, löparbanan eller vad det nu kan heta.

Har alltid varit oerhört tacksam att jag fick talang inom ett yrke där det fanns bra möjligheter att tjäna pengar. Idag vet jag inte, kanske skulle jag blivit bankdirektör.

(7 okt)
Mikael Renberg
ishockey@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista