Bengt-Åke Gustafsson instruerar säsongens bästa Tre Kronor.
Inför LG Hockey games

L-G: "Ryssarna eller Sverige som vinner"

Radiosportens hockeyexpert Lars-Gunnar Jansson tycker att Bengt-Åke Gustafsson har tagit ut det bästa landslaget den här säsongen och tror på seger i hemmaturneringen.

– Bengt-Åke Gustafsson har enligt mitt förmenande tagit ut ett alldeles utmärkt lag. Överlägset det bästa under den här landslagssäsongen.

Hemmaplan är förstås alltid viktigt i den här turneringen.
– Visst är det så. När spelare från elitserien, och även de som spelar utomlands, får komma hem och spela på Globen så vill de verkligen visa upp sig och är helmotiverade

Hur bedömer du de fem spelarna från ryska KHL?
– De är ju väldigt kompetenta spelare. Magnus Johansson är den mest offensive och skicklige backen idag i ishockeyn. Sen Weinhandl och Tony Mårtensson går inte av för hackor heller. Dem har jag stora förväntningar på.

Bengt-Åke har varit omstridd som förbandskapten på sistone.
– Ja, Bengt-Åke och svensk ishockey behöver en seger. För Bengt-Åkes del är en seger väldigt viktig när han går in i VM.

Ryssarna ser väldigt starka ut på papperet.
– De ryska spelarna är de bästa från de bästa KHL-lagen.

KHL har väl gjort att man har samlat fler ryska stjärnor på hemmaplan, så de är alltid bättre i Euro Hockey Tour nu än förr?
– Ja visst är de det. Jag tror att de har använt 15 spelare i alla turneringar. Man har fått, till skillnad då från Sverige, en kontinuitet i laget och sen har ju målvakten Jerjomenko klivit fram och blivit en riktigt bra målvakt.

Handlar slutsegern om Ryssland eller Sverige?
– Det är klart att Tjeckien kan sticka upp. Man har ett bra lag, även om Jaromir Jagr uteblir. Men jag skulle tippa att det är ryssarna eller Sverige som vinner det här.

Radiosporten
hockey@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista