KHL:s Allstar match avgjordes på Röda torget i Moskva.
Ishockey, internationellt

Skilda världar i den ryska hockeyligan

Åtta svenskar spelar just nu i den ryska ligan, Kontinental Hockey League (KHL). Lagens finansiella styrka skiljer sig radikalt.

KHL består av 24 lag uppdelat över 4 grupper. 21 av Lagen kommer från Ryssland, resterande 3 från Lettland, Vitryssland och Kazakstan.

Ligan finansieras av den Ryska gasjätten, Gazprom och är i framtiden tänkt att växa ytterligare. Bland annat har man en förhoppning om att locka svenska lag till ligan. Vilket inte är sannolikt om man får tro Ishockeyförbundets Christer Englund.

- Utländska lag har aldrig lockat speciellt stor publik till våra arenor, vi ska fortsätta stärka den inhemska ligan, säger Englund till Radiosportens Mats Strandberg.

Däremot ser Englund ett hot i att KHL kan komma att, precis som NHL, locka talanger från Sverige i unga åldrar.

Just nu spelar åtta av Sveriges bästa spelare i Ryssland. Pengarna spelar en tydlig roll då man väljer Ryssland menar Magnus Johansson.

- Det erbjudande jag fick här är det bästa erbjudandet jag fått i min karriär, säger Johansson.

Skilda världar
Många klubbar i KHL har ekonomiska problem och spelare i vissa klubbar har gått lönelösa. Dessutom är det en oehörd skillnad på klubbarnas finansiella förutsättningar.

- Det finns lag som har en lönebudget som motsvarar en enda spelare i de största lagen, säger Englund.

det återstår att se om KHL kan klara sina ekonomiska problem och bli det nya NHL som grundarna hoppas på.

Mats Strandberg
mats.strandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista