Västerås

Ny satsning för ett tryggare Bäckby

Västerås stad och polisen inleder nu ett pilotprojekt för att göra området Bäckby tryggare. Tanken är att man ska hitta ett bättre samarbete för att på olika sätt förebygga brott och skapa trygghet.

- Sveriges Kommunder och Landsting, Brottsförebyggande Rådet i Stockholm och Rikspolisstyrelsen har utpekat Västerås som en av fyra kommuner där vi ska titta på hur vi på ett bättre sätt kan samverka mellan polis och kommun. Vi har valt Bäckby ur  perspektivet att försöka minska en viss typ av brottslighet, i det här fallet skadegörelse och öka tryggheten, säger poliskommissarie Rolf Söderberg.

Han berättar att polisen står för vissa åtgärder och kommunen andra. Ett sådant avtal skrevs på av länspolismästare Lars Hallberg och kommunalrådet Elisabeth Unell på tisdagen.

Rolf Söderberg berättar att polisen inför en kontaktverksamhet, det vill säga att alla skolor på Bäckby kommer att ha en utpekad polis som ska ha kontakt med skolledningen:

- En del av syftet är att vi ska minska risken för nyrekryteringen av ungdomar till kriminella nätverk, säger Rolf Söderberg från polisen.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista