Ishockey

Despotovic det positiva undantaget

SSK:s 19-åring Daniel Despotovic är ett undantag, en av få framstående svenska hockeyspelare med invandrarbakgrund.

– Det finns inte mycket utlänningar som spelar hockey och det är synd. Jag tror det lockat mer publik om det hade varit mer blandat, säger Daniel Despotovic som spelar för Södertälje SK.

Trots att både förbund och föreningar i flera år sagt sig vilja satsa på integration inom ishockeyn har det misslyckats, det säger Radiosportens mångårige hockeyxpert Lars-Gunnar Jansson.

– Fotboll spelas över hela världen. Hockey är något helt nytt för många som inte riktigt förstår vad det är för sport. Vi har inte nått fram riktigt där.

I invandrartäta Södertälje har det varit en nödvändighet att vända sig till barn och ungdomar med utländsk bakgrund, det säger sportchefen för SSKs ungdomsverksamhet Lars Hymander.

Redan för nästan tio år sen inleddes ett samarbete tillsammans med kommunen där klubben sökte upp skolor och förskolor och bjöd in barn och ungdomar att testa på hockey.

De ställde upp med ledare och även utrustning och Lars Hymander upplever att de lyckats locka en hel del till sina hockeyskolor.

Daniel Despotovic är uppvuxen i Södertälje tillsammans med mamma som är från Serbien och pappa som är från Montenegro. Pappan har spelat allsvensk fotboll.

Han har alltid spelat för SSK och tillhör nu A-laget även om det under den gångna säsongen mest blev spel med juniorlaget.

Linn Nenzén
linn.nenzén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".