1 av 2
2 av 2
Ishockey-VM, Sverige-Österrike 7-1

Sverige körde över Österrike - vann med förkrossande 7-1

VM-debutanterna lyfte Tre Kronor i VM-premiären mot Österrike.

Bäst i Tre Kronor:
5 poäng: Mattias Weinhandl
4 poäng: Magnus Johansson
3 poäng: Linus Omark
2 poäng: Niklas Persson
1 poäng: Marcus Nilson
Jury: Lars-Gunnar Jansson.

Sagt om matchen:

”Så här bra trodde jag aldrig Tre Kronor skulle börja matchen”
L-G Jansson i den första perioden.

”Hade inte Johan Holmqvist spelat så bra hade matchen sett helt annorlunda ut”
L-G Jansson efter den andra perioden.

”I modern hockey kan man inte nå framgång utan att dra på sig utvisningar”
L-G Jansson om Linus Omarks utvisningar. 

Kort om matchen

Två mål och sammanlagt tio poäng i 7-1-segern kom från VM-nykomlingarna där framför allt Luleåduon Linus Omark och Johan Harju briljerade.

Sverige kom till premiären med fem VM-debutanter sedan förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson valt att ställa över Patrik Berglund, St Louis, som anlände till den schweiziska huvudstaden från USA i fredags.

De satte sin prägel på matchen. Linus Omark svarade för fem assist och Johan Harju och Loui Eriksson för ett mål och en assist. Nicklas Grossman noterades för en assistpoäng.

Inte minst Luleåduon Linus Omark och Johan Harju, i en kedja tillsammans med Martin Thörnberg, HV71, fortsatte som de valsat runt med motståndarna hela säsongen.

De två 22-åringarna från Övertorneå i Norrbotten visade ingen som helst respekt - däremot varför Dynamo Moskva öppnade plånboken och blåste Edmonton respektive Tampa Bay.

Österrikes förbundskapten Lars ”Osten” Bergström, till vardags sportchef i Luleå, kunde från båset konstatera att de lämnar ett stort tomrum i hans lag nästa säsong.

Det började redan efter 1.37 när Johan Harju skyfflade in pucken på mål och returen från målvakten Bernd Brückler gav veteranen och lagkaptenen Kenny Jönsson öppet mål.

Övertorneå connection var ute och snurrade på nytt, men blev vid 2-0-målet efter 11.49 poänglösa. Då var det i slutändan Thörnberg som serverade Magnus Johansson med en helt öppnande backhandpassning.

På 3-0-målet var det två VM-debutanter som såg till att Marcus Nilson fick fritt läge då Dallasbacken Nicklas Grossman och Omark stod för det snygga förspelet.

Men efter den första perioden avtog den svenska offensivlustan och laget sköt bara sju skott på mål. Linus Omark, som varit så skojfrisk i den första perioden, hamnade i stället i utvisningsbåset två gånger i tät följd.

Efter 11.55 kunde backen Martin Oraze reducera med ett skott i krysset.

I slutet av den andra perioden var Österrike nära att krypa ännu närmare under ett numerärt överläge, men Johan Holmqvists storspel räddade Sverige.

Isens femte svenska debutant, Linköpings Niklas Persson, fick mitt i pressen ett friläge, men missade.

I den sista perioden skärpte svenskarna till spelet och Mattias Weinhandl kunde avgöra när han gjorde både 4-1 och 5-1. Sedan kunde svenskarna glida ifrån ytterligare genom Harju och Loui Eriksson.

Sverige-Österrike 7-1 (3-0, 0-1, 4-0) , , , , , , ,

 

 

Radiosporten
ishockey@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".