Färjestad och HV 71 är två av de fem lag som hoppar av.
elitserien

Fem toppklubbar lämnar hockeyligan och elitserien

Svenska mästarna Färjestad och ytterligare fyra toppklubbar funderar på att hoppa av elitserien och spela i KHL från 2010.

Vid dagens ägarmöte med Svenska Hockeyligan (SHL) har  HV 71, Färjestad BK, Frölunda Indians, Djurgården IF och Linköping HC meddelat uppsägning av SHL:s nuvarande aktieägaravtal.

Dessutom har klubbarna meddelat att man tänker utreda möjligheterna att starta en ny liga tillsammans med bland annat KHL från och med säsongen 2010/2011.

Allt detta enligt ett pressmeddelande undertecknat av ordförandena i de sju övriga elitserieklubbarna (Södertälje, Rögle, Modo, Brynäs, Luleå, Skellefteå och Timrå).

De övriga sju har kommit överens om att driva vidare SHL och elitserien med tolv lag. Skulle de fem lagen lämna kommer dessa att ersättas av fem andra lag från hockeyallsvenskan.

Södertälje tillhör gruppen av klubbar som inte valt att hoppa av.
- Vi vill vara en klubb som utvecklar i elitserien i sin nuvarande form. Vi vill spela i en stark nationell liga, säger SSK:S  klubbdirektör Stefan Jonsson till Radiosporten.

Huruvida de fem toppklubbarna kommer att göra allvar av sina planer att lämna SHL och elitserien eller om det är ett sätt att få bättre villkor i framtida tv-avtal återstår att se. Beslutet gäller inte kommande säsong.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".