1 av 3
Sverige tog sig till kvartsfinal genom seger mot Schweiz.
2 av 3
3 av 3
Tre Kronor-Schweiz 4-1

Tre Kronor till kvartsfinal - besegrade Schweiz med 4-1

För att nå slutspelsplats i VM var Sverige tvunget att vinna mot Schweiz. Och Tre Kronor tog sig an uppgiften väl. Nollan spräcktes av Johnny Oduya i första halvlek och ställningen blev till slut 4-1.

Bäst i Tre Kronor:5 poäng: Jonas Gustavsson
4 poäng: Johnny Oduya
3 poäng: Linus Omark
2 poäng: Kenny Jönsson
1 poäng: Mattias Weinhandl

Sagt om matchen:

”Han hade stora hockeybrallor och rumpa i vägen, så han såg ingenting, åtminstone kommer han säga det i efterhand...”
L-G Jansson om Schweiz målvakts tankar efter Sveriges 1-0-mål.

”Titta så de ställer upp sig. Sverige har ju inga spelalternativ alls”.
Magnus Wahlman i slutet av den första perioden.

”Den enda gången Schweiz skapar något är när de är i numerärt överläge”.
Lasse Granqvist i den något mer skakiga andra perioden.

”Han åker ut på interference, tripping eller vad som helst”.
L-G Jansson om ännu en schweizisk utvisning.

”Det var som en folkrörelse här i Schweiz på läktarplats, ner med flaggan heter den”.
Lasse Granqvist efter Sveriges 3-0-mål.

Schweiz-Sverige 1-4 (0-1, 0-1, 1-2)
Första perioden:

0-1 (5.47) Johnny Oduya (Loui Eriksson, Mattias Weinhandl).

Andra perioden:
0-2 (4.59) Johan Harju (Linus Omark, Anton Strålman) spel fem mot fyra.

Tredje perioden:
0-3 (6.41) Linus Omark (Martin Thörnberg), 0-4 (15.06) Johan Andersson (Niklas Persson),
1-4 (16.44) Romano Lemm (Sandy Jeannin, Andres Ambuhl) spel fem mot fyra.

Skott: 25-29 (7-12, 6-9, 12-8).
Utvisningar Schweiz: 8x2:
Utvisningar Sverige: 7x2.

Domare: Ole Hansen, Norge, och Jyri Petteri Rönn, Finland.
Publik: 11 327.

Kort om matchen

VM-debutanten Johnny Oduya klev fram i första perioden i måstematchen mot Schweiz. Hans första landslagsmål gav Tre Kronor den perfekta starten mot seger och en kvartsfinalplats via 4-1 (1-0, 1-0, 2-1) över Schweiz.

New Jersey-backen var sist in i Tre Kronor och kom till Bern först i lördags morse. Det var VM-debut i skarpt läge för Oduya.

En förlust för Tre Kronor hade inneburit små chanser till kvartsfinalavancemang - i så få fall ett praktfiasko som hade gett den sämsta VM-placeringen sedan 1937 och den första kvartsfinalmissen genom tiderna sedan det infördes på VM-programmet 1992.

Inte sedan 1985 i Prag har Tre Kronor missat slutspel i VM.

Men Johnny Oduyas ledningsmål efter 5.47 av den första perioden - hans första landslagsmål i sin 21:a landskamp - gjorde att fiaskot aldrig var nära. Backskottet från Oduya ramlade in bakom en skymd Martin Gerber i hemmamålet och lyfte bort pressen från Tre Kronor.

Det var Sverige som dominerade matchen mot ett Schweiz känt för att sätta säkerheten främst. Så fortsatte det också i den andra perioden där svenskarna på nytt fick utdelning tidigt.

Övertorneåduon Linus Omark och Johan Harju gjorde sin bästa match sedan poängfesten i premiären mot Österrike då Omark noterades för fem passningspoäng. Han låg bakom 2-0-målet i numerärt överläge efter 4.59 då han skottfintade och sedan lade en perfekt passning som Johan Harju styrde in högt bakom den förre Färjestadsmålvakten Gerber.

Schweizarna har stor respekt för Omark sedan hans fantastiska straffmål i träningslandskampen i Karlskrona i början av april. Omark fick också göra sitt andra mål i turneringen när han och Martin Thörnberg snyggt spelade bort det schweiziska försvaret efter 6.41 av den sista perioden.

Thörnbergs avslutande passning gav Omark öppet mål fram till 3-0 och ett definitivt avgörande. Johan Andersson gjorde också 4-0.

Tre Kronor hade bra kontroll på matchen, men målvakten Jonas Gustavsson fick dock inte hålla nollan. Med bara 3.16 kvar att spela reducerade Romano Lemm i numerärt överläge. Gustavsson gjorde på nytt en bra insats och har ett klart grepp om positionen som förstemålvakt.

Tre Kronor avslutar mellangruppspelet på måndagen mot Frankrike och har chansen att ta andraplatsen i gruppen, vilket gör att svenskarna slipper Kanada, guldfavorit tillsammans med Ryssland, i kvartsfinal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".