inför hockeyallsvenskan

Salos Oskarshamn inleder obesegrade

Om bara nio dagar drar hockeyallsvenskan igång. Den tidigare landslagsmålvakten Tommy Salo är numera tränare i IK Oskarshamn som är obesegrade under försäsongen.

Idag träffades tränarna för en allsvensk upptakt. Radiosporten träffade en av dom allra färskaste tränarna - Tommy Salo - en av våra allra bästa målvakter med OS och VM-guld och tio NHL-säsonger på meritlistan.

Nu är han ny tränare i IK Oskarshamn. Och vunnit matcher har han redan gjort, på försäsongen är Oskarshamn obesegrat och när man mötte Leksand vann Salos småläningar med 4-2.

På upptakten bedyrade alla tränarna att alla vet att försäsongsmatcher inte betyder något. Och så tävlade alla i att säga att allsvenskan kommer bli rekordjämn. Och alla tror att Leksand vinner.

Tommy Salos Oskarshamn fick inga förhandstips, svenska spels odds på att laget vinner serien är hela 70 gånger pengarna, men Salo tror på sitt lag och ser sin tränartid som ett viktigt steg på vägen.

– Elitserien är målet längre fram. Jag tar lite mål på vägen, jag började i division ett och nu är det allsvenskan. Sedan får vi se vad som händer, säger Tommy Salo till Radiosporten.

Han började som tränare i Kungälv i division ett. Och det gick ganska bra.

– Första året drog vi ner snittet i baklängesmål med 40 mål och andra året gick vi till allettan. Det var starkt gjort av Kungälv. Jag hade en bra grupp att jobba med och de ville verkligen  framåt, säger Salo.

Det är lite annorlunda att stå kvar i båset istället för att åka ut och vakta målet.

– Jag trivs bra med det nya jobbet och tycker att det är väldigt kul. Jag har alltid tyckt om hockey och det underlättar om man gör det, säger han.

Nytt i årets hockeyallsvenska är att man bantat ligan - 16 lag har blivit 14 - och det främst för att göra serie mer rättvis. Förra året mötte man olika motståndare olika många gånger men i år är det fyra matcher mot varje lag.

Lag 1-3 går direkt till kvalserien, lag 4-7 spelar playoff om den fjärde kvalserieplatsen och sen tillkommer de två sista lagen i elitserien.

Förutom Leksand nämndes även AIK, Malmö och Växjö med stor respekt.

– Det är klart att de har en liten fördel och de kan spendera lite mer pengar. Men vi sk ge alla en match, säger Tommy Salo.

16:e september drar hockeyallsvenskan igång.

Anton Berg
anton.berg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".