Inför Elitserien

Nya Skellefteå siktar på ny succé

Skellefteå ska försöka upprepa fjolårssuccén. Och det med ett nytt lag med lovande spelare, som 16-åriga Adam Larsson.

Förra säsongen skrällde Skellefteå AIK stort genom att slå ut favoriterna Linköping i kvartsfinal, i en sista avgörande match som tog slut i den tredje förlängningsperioden.

Och även om Färjestad blev för tuffa i semifinalen så kunde tränaren Hans Särkijärvi se tillbaka på ett bra år.

Denna säsong är det upp till bevis, Hans Särkijärvi och hans till stora delar nya trupp ska försöka upprepa succén och visa att det inte var någon engångsföreteelse.

– Det blir ju stor omsättning i en liten klubb med framgångar, då är de stora där och plockar. Men vi känner ju att det är en härlig utmaning att försöka bygga vidare där vi slutade förra året, säger Särkijärvi.

Skellefteå lutar sig tryggt mot en stark, ung och talangfull backlinje. David Rundblad och Tim Eriksson är två lovande namn.

Och så 16-åringen Adam Larsson, bäste back i TV-pucken förra året, som nu debuterar i Elitserien.

– Det ska bli väldigt roligt, jag ska försöka göra så många matcher som möjligt, säger han. Och tränaren Hans Särkijärvi är imponerad.

– Har är ju väldigt skicklig i det offensiva spelet, han har en bra förstapass och spelar väldigt moget utifrån sin ålder, säger Särkijärvi om Adam Larsson.

Hans Särkijärvi anser att det är en förmån att få träna dessa unga spelare.

– Att få träna såna här skickliga spelare är väldigt roligt, att få följa deras väg uppåt.

Såhär säger Radiosportens expert L-G Jansson, som tippar Skellefteå AIK som sjua:

"Numera ett etablerat elitserielag. De är ett slutspelslag och man ska ta dem på allvar. Hela föreningen fick sig ett lyft efter succén i fjol. Nu vet man att man kan slå alla lag. Anders Söderberg är nyckelspelaren."

Peter Sundkvist
Alexander Lundholm
ishockey@sr.se