Ishockey

Leksand vann toppmötet

Leksand visade på tisdagskvällen att laget är värdig serieledare. Det blev nämligen seger i toppmötet mot Malmö med 3-1 (1-0, 1-1, 1-0) siffror som, sett till spelet, borde varit några mål större. Markus Svensson, Malmömålvakten, var matchens klart lysande stjärna.

Matchöppningen blev intensiv och händelserik. Båda lagen skapade massor av chanser, men två duktiga målvakter - Joakim Eriksson i Leksand och Markus Svensson i Malmö - klarade det mesta. Endast en puck hittade in i nätmaskorna och det var hemmalaget Leksand som hittade rätt.

Målet kom i anfallet efter att Malmö trummat på i numerärt överläge, spel fem mot tre och fem mot fyra i nästan två minuter. Målskytt var Johan Hägglund, sedan Oliver Ekman-Larsson träffat stolpen. Den första perioden innehöll för övrigt flera ramträffar åt båda håll och skottstatistiken 16-13 vittnade om gladhockey.

Den matchbilden fortsatte i den andra perioden, nu med Leksand än mer dominant. Offensiven var under de första tio minuterna väldigt tuff mot Malmökassen. Malmös tränare Göran Karlström såg bekymrad ut och tog också timeout för att få ordning på styrkorna. Leksand hade en mängd målchanser, men det förblev ineffektivt. Istället kom kvitteringen till 1-1 som en blixt från klar himmel. Målskytt var, förre leksingen, Morten Green. Malmö hadedessutom två frilägen i slutskedet, men där stod Leksandsmålvakten Jocke Eriksson i vägen.

Till slut orkade inte Malmö stå emot. I spel fem mot tre hittade Pelle Prestberg rätt och Leksand, som vann skotten med 20-9, kunde gå till rättvis pausvila. Men matchens främste aktör så långt var utan tvekan Malmömålvakten Markus Svensson.

I den tredje perioden vann Malmö skotten med 10-9 och Malmö fick också lite mer att säga till om spelmässigt. Leksand kunde inte avgöra förrän i slutskedet när Jesper Ollas sköt 3-1 i öppen kasse. I och med segern tog Leksands ett skutt i tabelltoppen och gick ifrån i serieledningen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".