Svininfluensan

Skellefteå fick överblivet vaccin

Leksands IF har gått före i kön och fått vaccin mot svininfluensan. Men Elitserieklubbarna väntar på sin tur. Trots det har 15 Skellefteaåspelare vaccinerats.


Hos SR Dalarna:

Radiosporten har ringt runt till läkarna i nio av elitserieklubbarna i ishockey. Alla läkare rekommenderar sina spelare att vaccinera sig, men ingen klubb vill gå före i kön. I

Ingen av läkarna anser att ishockeyspelare tillhör riskgruppen som ska gå först.

Modo tänker inte beställa vaccin utan kommer låta sina spelare gå till vårdcentralen som vanliga människor. Annars väntar de övriga klubbarna på att det ska bli deras tur att få vaccin.

Så här säger till exempel Skellefteå AIK:s läkare Karin Granberg.

– Det finns inga gräddfiler för ishockeyspelare, det är precis som för alla andra, även om hockeyspelare är höga smittspridare genom sin närkontakt med andra spelare, sägon hon.

Men femton av Skellefteås spelare har faktiskt vaccinerats - av just Karin Granberg.

Natten till igår kom Skellefteåspelarna hem från match mot Djurgården i Stockholm och möttes då av läkare Karin Granberg, som vaccinerat vårdpersonal och andra med samhällsviktiga funktioner hela dagen men som fått vaccin över, vaccin som inte skulle gå att använda dagen efter.

– När vi stängde för kvällen så fanns det några få doser kvar som skulle i soptunnan. Och det tycker jag är resursslöseri, säger hon.

Därför tog hon med sig det kvarvarande vaccinet till Skellefteå AIK:s spelare.

Femton spelare hann vaccineras innan det tog slut, resten får troligen vänta till vecka 49, då allmänheten får tillgång till vaccinet i Skellefteå.

Men femton spelare är en ganska stor del av en ishockeytrupp och med tanke på de biverkningar vaccinet kan ge de fyra första dagarna och att Skellefteå spelar match redan ikväll var det en chansning från lagledningens sida.

– Där vägde jag den medicinska nyttan mot att göra en del av laget ur spelbart skick till torsdagens match, säger Karin Granberg.

Men Skellefteå har haft tur. Så här säger en av spelarna som tog vaccinet, Tim Erixon.

– Det är lugnt, jag har inga biverkningar och det är ingen som inte ska kunna spela på grund av det.

Många Elitserieklubbar hoppas på att kunna vaccinera sina spelare under landslagsuppehållet nästa vecka.

Men ingen klubb som Radiosporten har pratat med kommer att vaccinera någon landslagsspelare i så fall - något som skulle kunna förstöra för landslaget.

Alexander Lundholm
alexander.lundholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista