Leksand ställs mot väggen på lördag

Det har varit en minst sagt turbulent start på årets säsong för ständigt omskrivna Leksands IF.

Trea i den oväntat jämna tabellen är ändå knappt godkänt i min bok, med tanke på skadebekymmer och annat som har stört laget.

Jag tänker dels på debatten om svininfluensan, där Leksingarna utmålades som riktiga svin i media. Men även på strulet kring centerbristen.

Jamie Johnson hoppade till NHL i sista stund. Ersättaren Andreas Johansson skrev på, spelade två perioder, skadades och bröt kontraktet dagen efter.

Backbesättningen har störts av skador. Janne Huokko är åter ett frågetecken och duktige Kenny Källström har fått titta på i alldeles för många matcher.

Lägg därtill den oerhörda pressen från supportrar, sponsorer och media som hela tiden förväntar sig tre poäng av de blåvita, och i fjärran, kravet att gå upp i elitserien.

Lördagens derby gäller därför mycket mer, än vad som brukligt är denna tiden på året.

För Leksand är detta ett gyllene tillfälle att vända en negativ trend, - fyra förluster på de sex senaste - demoralisera en farlig seriekonkurrent och visa alla tvivlare att man är ett topplag i hockeyallsvenskan.

Det finns förutsättninngar, om tränarna Strömberg och Olsson hanterar detta rätt, att skapa en väldigt stark "vi mot dom-känsla" i truppen.

Hårt pressade Leksand kan antingen fly eller fäkta. Hittills har man flytt eller fäktat illa.

Och att fäkta illa räcker i hockeyallsvenskan (i alla fall med dalmasarnas namnkunniga trupp).

Men för att nå högre krävs det att spelarna höjer sig.

Det är upp till bevis mot Mora för Leksands IF.

***

Följ daladerbyt . Nedsläpp lördag kl. 18.00.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista