Tre Kronor-Finland 3-4 e str.

L-G Jansson: "Ett ordentligt bakslag för svensk ishockey"

Tre Kronor förlorade mot Finland efter straffar och kom sist i Channel one cup. Ett ordentligt bakslag för svensk ishockey att återigen komma sist i en turnering, anser Radiosportens expert L-G Jansson.

 

3-15 på två matcher under säsongen.

Nu var Tre Kronor betydligt bättre mot Finland - men det blev ännu en förlust. Den här gången med 3-4 efter straffar i Channel one cup.

– Lite dassigt att inte kunna vinna matchen, vi var minst lika bra. Men de åkte ifrån oss och hade bättre fysisk status. Vi var väldigt orutinerade understundom i försvaret, säger Radiosportens expert L-G Jansson.

Att Tre Kronor återigen kommer sist i en turnering är ett ordentligt bakslag för svensk hockey, anser han.

– Nu kommer alla säga att det är OS som gäller. Men det är inte så enkelt, man ska ha lite bra vibbar med sig. Visserligen är det en eller två här som kommer med till OS, men det är inte bara att ställa om grillorna och säga att vi ska ha ett nytt spel. Det var inte bra det här, säger L-G Jansson.

Jarkko Immonen satte båda sina straffar och Magnus Johansson, som satte en, missade sin avgörande. Tre Kronor hade både 1-0 och 2-1 i ordinarie tid, men låg också under med 2-3 innan backen Daniel Tjärnqvist fixade poäng vid full tid.

Finland vann turneringen och Sverige slutade sist.

Svenskarna var på tårna direkt och vek inte en tum efter de senaste debaclen, 0-7 och 3-8. Linus Omark gjorde sin bästa match i turneringen och låg bakom ledningsmålet. Efter en soloräd där han lurade ett koppel finländare spelade han fram backen Magnus Johansson som direktsköt 1-0.

Tre Kronor hade ett vasst spel i numerärt överläge strax därefter där både Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl var nära att öka på den svenska ledningen.

I stället kvitterade Finland i numerärt överläge i den andra perioden efter ett blixtsnabbt anfall där Sverigedödaren Ville Peltonen - fem poäng i 7-0-segern i Karjala - spelade fram Jukka Hentunen till kvitteringen.

Repliken kom blixtsnabbt. Niklas Persson styrde in 2-1 på tennis 13 sekunder senare. Kort senare fick Omark ett drömläge och nästan öppet mål, men skottet tog på målvakten Iiro Tarkkis skridskospets.

I stället tog Finland över och Ville Peltonen - vem annars? - vände matchen med 2-2 på tennis och 3-2 med tur sedan hans egen skottretur tagit i bröstet och studsat in bakom en i övrigt storspelande Liv.

Nu blev det åtminstone poäng. Nästa gången nationerna möts är i OS i Vancouver den 21 februari.

Tre Kronors general manager Mats Näslund tyckte att det kändes bättre nu än efter de två tidigare turneringarna.

– Jag tycker vi stod upp bra. Man ska komma ihåg att vi hade rätt många debutanter. Jag är i alla fall rätt nöjd med denna turnering, säger han till Radiosporten.

Den 27 december ska OS-truppen presenteras. Mats Näslund vill inte lyfta fram någon spelare som OS-klar, men nämner några OS-heta.

– Mattias Weinhandl har varit väldigt duktig hela turneringen. Magnus Johanson och Stefan Liv har också varit bra. De har stärkt sina ställningar tycker jag.

Finland-Sverige 4-3 (e str (0-1, 2-1, 1-1, 0-0, 1-0)
Första perioden: 0-1 (11.58) Magnus Johansson (Linus Omark).

Andra perioden: 1-1 (11.47) Jukka Hentunen (Ville Peltonen) spel fem mot fyra, 1-2 (12.10) Niklas Persson (Daniel Josefsson), 2-2 (17.41) Ville Peltonen (Juuso Hietanen).

Tredje perioden: 3-2 (12.04) Ville Peltonen (Jukka Hentunen), 3-3 (15.16) Daniel Tjärnqvist (Niklas Persson).

Straffar: Jarkko Immonen 4-3.

Domare: Vjatjeslav Bulanov, Ryssland.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se