kvartsfinal 1: färjestad - skellefteå 2-3

Drömstart för Skellefteå mot Färjestad

Skellefteå fick på torsdagen en drömstart på SM-kvartsfinalserien i ishockey efter 3-2-segern på bortaplan mot svenska mästaren Färjestad.


Radiosportens Mats Fagerström valde "lagens lirare":
Färjestad: Emil Kåberg
Skellefteå: Andreas Hadelöv

Skellefteå har fått en drömstart på kvartsfinalserien mot Färjestad. Redan i den första matchen "stal" norrlänningarna en bortamatch och skaffade sig ett kanonläge inför fortsättningen.

Men Saik-tränaren Hans Särkijärvi vill tona ner förväntningarna.

– Det är en lång matchserie och lagen är jämna, än kan allting hända, säger han.

Färjestad började matchen bäst men när backen Severin Blindenbacher drog på sig två raka utvisningar tog Saik över matchenbilden.

Skellefteå checkade högt på hemmalagets backar och var riktigt rappa i skridskoåkningen. Robin Rahm, Karlstadslagets vikarierande målvakt när Henrik "Jätten" Karlsson tvingats till ofrivillig vila, fick det svettigt om öronen.

Tidigare under säsongen hade Rahm spelat fyra perioder mot Saik och hållit nollan i samtliga. Men inte i sin första slutspelsmatch.

– Nu var det lite mer intensivt än i grundspelet, lite grinigare också. Jag kan alltid bättra mig i målet, säger FBK-målvakten om de tre puckar han släppte bakom sig.

Skellefteå var hetare matchen igenom och följde helt sin matchplan.

– Rörligheten och kollektivet är nyckeln till att vi lyckades vinna i dag, säger Särkijärvi.

När Anders Söderberg påpassligt var framme och rakade in 1-3-målet, efter förre Färjestadsspelaren Christian Söderströms uppåkning och avslut, kändes matchen avgjord.

Strax innan hade hemmabacken Angel Krstev stått för säsongens rundningsmärke. Saik-backen Ivan Majesky kunde enkelt trampa förbi tjecken och rundade dessutom Rahm innan han kallt smekte in pucken.

Hemmalaget lyfte sig en aning sista tio i tredje perioden och när Kent McDonell reducerade till 2-3 var det riktig nerv i fighten.

Färjestadsledarna lyfte Robin Rahm redan med en och en halv minut kvar att spela men hemmalaget fick aldrig det där riktiga trycket mot Saik-målvakten Andreas Hadelövs kasse.

– Det var en jämn tillställning och så kommer det att vara matchserien igenom. Nu gäller det för oss att förbereda oss noggrant inför fortsättningen, säger Särkijärvi.

Trots tre mål och förlust verkade Robin Rahm inte alls uppgiven.

– Spelar vi bara som i slutet av matchen så vänder vi den här serien, jag tror vi vinner med fyra-tre i matcher, säger Rahm som troligen får lämna kassen i lördagens match i Skellefteå till förmån för Henrik Karlsson.

 

Radiosporten/TT
ishockey@sr.se