hockey, dam, SM-final

Favoriten Segeltorp svenska mästare

Favoriten Segeltorp krossade Brynäs i SM-finalen med 6-0 (2-0, 2-0, 2-0).


Nionde SM-guldet var det bästa för backstjärnan Gunilla Andersson, 34. Och kanske det sista.

– Jag är lite sugen på att fortsätta, men det här känns som en bra avslutning, sade Andersson.

Riktigt säker var hon inte. Det var däremot hennes Segeltorp som SM-vinnare. Den överlägsna seriesegraren blev favoriten som höll i damernas SM-slutspel.

Laget tog snabbt greppet om finalen tack vare forwardsveteranen Erika Holst som prickade in 1-0 i spel i numerärt överläge redan efter 6.57.

När sedan Josefine Jakobsen ökade på till 2-0, på passning från bland annat Holst, drygt fem minuter senare hade Segeltorp tagit ett järngrepp om SM-guldet.

Ett grepp som laget aldrig släppte. Norska forwarden Line Biak Oien sköt två mål och Pernilla Winberg och Elin Holmlöv gjorde Segeltorps övriga mål.

För en spelare som tagit nio SM-guld kan det tyckas att segrarna blivit vardagsmat. Men så har det inte blivit för Gunilla Andersson som har vunnit sju med Mälarhöjden/Bredäng och två med Segeltorp.

– Jag tycker det har blivit nervösare och nervösare för varje år, så det här är det bästa, sade hon.

Andersson, som kallats för en av världens bästa backar, funderar nu på att avsluta karriären. Hon slutade våren 2007 men fick tillbaka suget och gjorde comeback redan efterföljande säsong.

Dessutom blev det ännu en OS-satsning.

Segeltorps seger innebär också att Stockholmsdominansen fortsätter inom damishockeyn. Samtliga 23 SM-guld i historien har tagits av Stockholmsklubbar.

För Segeltorp var det andra SM-guldet.

Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista