Gunnar Persson och Tommy Sjödin tränade Leksand

Jag ska förklara vad jag menar med rubriken snart, men först mina tankar kring matchen i stort.

Södertälje gjorde sin bästa match så här långt i årets kvalserie. Orden är inte mina, utan SSK:s assisterande tränare Peter Larssons.

– Det är ett krig därute, sa också samme Larsson.

Något som med all önskvärd tydlighet visar att SSK tar kvalserien exakt för vad den är. Det är är ett krig och inget lag kommer vinna några poäng på skönspel.

3-2 till Södertälje mot Leksand känns i underkant. Sportklubben var det spelförande laget i stort sett hela matchen och borde ha avgjort tidigare.

Leksand bjöds dock in i matchen vid ett flertal tillfällen och hade kunnat tagit över via ett mer effektivt anfallsspel.

Nu utnyttjade man inte de chanserna till fullo. Det blev visserligen kvittering x2, båda gångerna genom utmärkte backen Oliver Ekman-Larsson, men de blåvita var aldrig riktigt där.

– Vi gör en bra bortamatch men det är klart att det är surt att åka på ett sånt avgörande mål, sa Leksands assiterande tränare Christer Olsson efter matchen.

Det matchavgörande momentet sker när Leksand tar ett backskott, som missar målet helt och studsar via sargen ut till Linus Videll som tillsammans med Jonas Almtorp kommer två mot en.

Videll släpper pucken i exakt rätt ögonblick till en fristående Almtorp som snyggt sprätter upp pucken i nättaket bakom en storspelande Joacim Eriksson.

Där och då avgjordes matchen. SSK:s förstakedja var betydligt vassare än Leksands dito.

En tröst till alla Leksingar därute är ändå att kvalserien är långt ifrån avgjord. Två raka hemmasegrar (AIK och Rögle) gör att elitseriedrömmarna känns högst realistiska inför fortsättningen.

Inte ens fullpoängaren SSK kan slappna av. Kvalserien är fascinerande på det sättet och är i mitt tycke överlägsen SM-slutspelet i fråga om spänning.

Nu till rubriken: SSK gjorde bara ett stort misstag i går kväll. De skrev i matchprogrammet att Leksand tränades av Gunnar Persson och Tommy Sjödin(!).

Imponerande att de två hittade jobb så snabbt efter att ha fått gå från Rögle…

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".