elitserien

Här är hårdsatsande Luleå hockeys sju nyförvärv

Före detta landslagsmålvakten Daniel "Hento" Henriksson, 32 år, blir ny målvaktstränare för Luleå hockey. Det meddelade klubben på måndagen, samtidigt som sex nyförvärv på isen presenterades.

De nya spelarna är målvakten David Rautio, Oskarshamn, Sebastian Meijer (f), Västerås, Elias Fälth (b), Almtuna, Lars-Lökken Östli (b), norsk landslagsspelare, Kim Karlsson (f), Almtuna, och Simon Hjalmarsson (f), Rögle.

Samtliga har förekommit i spekulationer tidigare, men nu bekräftar Luleå att de är klara för klubben.

Daniel Henriksson, 32 år, har tidigare spelat i Luleå men har också vunnit SM-guld med Färjestad. 2007/2008 spelade han i Novosibirisk i dåvarande ryska superligan, numer KHL och i Salzburg i österrikiska ligan. Karriären avslutades i Linköping säsongen 2008/2009.

I början av förra säsongen meddelade "Hento" oväntat att han skulle ta en timeout från hockeyn.

– Det var så jag sade. Jag kände att jag inte var så sugen på att stå i målgården i höstas men visste inte vad jag skulle göra i stället, det var ju mitt jobb. När jag fick det här erbjudandet kändes det rätt att tacka jag, säger Henriksson.

Han har skrivit på ett ettårskontrakt som målvaktstränare på heltid.

– Det var mitt val att bara ta ett år. Jag har ju inte hållit på med något sånt här tidigare, men hoppas kunna visa att jag har kompetens för det.

– Jag kommer att ha ett jättebra målvaktspar att träna (Anders Nilsson och David Rautio) och det ska bli jättekul att träna dem, säger han.

Daniel Henriksson tycker att Jacob Markström i Brynäs var den gångna säsongens bästa målvakt i elitserien. Den målvakt han just nu anser är bäst i världen är schweizaren Jonas Hiller, knuten till NHL-klubben Anaheim.

– Han representerar den moderna butterflystilen, och det är egentligen ingen skillnad mot hur jag tycker att Luleås målvakter ska spela.

Mer hos SR Norrbotten:

TT
ishockey@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista