ishockey-VM

Lettisk seger gav svensk kvartsfinal

Lettland tog sista chansen att nå kvartsfinal i ishockey-VM genom att besegra Norge med 5-0.

Resultatet innebär att Tre Kronors kvartsfinalplats är säkrad. För skrällaget Norge, som tidigare besegrat Tjeckien, blir det svårt att avancera.

Samtliga mål kom i den sista perioden. Lauris Darzins styrde in 1-0 och sedan avgjorde laget med två mål i numerärt överläge genom Martins Cipulis och Guntis Galvins. Ytterligare två mål i slutet innebar att siffrorna rann i väg till 5-0.

Den lettiska segern innebär att Tre Kronor är kvartsfinalklart. Norge och Lettland har tre poäng med en match kvar att spela och eftersom Tre Kronor, som har sex poäng, besegrat båda lagen kan de inte gå förbi i tabellen. De fyra främsta lagen går till kvartsfinal från gruppen.

Danmark spelade en oväntad gruppfinal mot Ryssland. Då visade de ryska stjärnorna sin klass och vann med 6-1 (2-0, 1-1, 3-0).

Finland 4-1, USA 2-1, Slovakien 6-0. Danmark hade gjort succé i ishockey-VM och låg tvåa i grupp E. Men på söndagen blev det tvärstopp mot gruppledaren Ryssland. Och det var de ryska stjärnorna som visade vägen.

Pavel Datsiuk satte 1-0 och Alexander Ovetjkin ordnade 2-0 i spel 4 mot 5 strax före första periodpausen. I andra reducerade Mads Christensen men Jevgenij Malkin snurrade upp målvakten Fredrik Andersen i power play för 3-1.

Datsiuk satte också 4-1 och 5-1 i tredje, det sista målet med en elegant straff. Nikolaj Kulemin fastställde sedan 6-1 i mitten av sista perioden.

Radiosporten/TT
ishockey@sr.se