ishockey-VM

Svensken som vill slå ut Tre Kronor ur hockey-VM

Han är tränaren som gjorde succé i svenska elitserien. Nu gör Per Bäckman samma sak i Danmark - och kan slå ut Tre Kronor i VM-kvartsfinalen i dag.

Per Bäckman vann SM-guld 1984 med AIK och har två guld med Färjestad. Men just nu är han mest känd för att ha tagit Danmark till kvartsfinal i VM i Tyskland.

-Vi har fått en stabilitet i laget, vi fick hem både Regin och Frans Nielsen. Vi är väldigt beroende av våra spelare i NHL eftersom vi inte har så många. De leder två femmor naturligtvis, men det som har imponerat är den här stabiliteten. En mindre nation brukar överraska en gång, men nu har vi faktiskt överraskat tre gånger, säger den danske förbundskaptenen till Radiosporten.

Danmark har sex spelare i NHL, tolv i Sverige och två i Tyskland. I VM har de skrällt rejält med segrar mot bland andra Finland och USA. Men det finns fortfarande mycket att jobba på.

– Vi måste få fram ännu fler spelare av hög nivå. Vi kan aldrig etablera oss på den nivån vi är just nu, det är omöjligt, men förhoppningsvis bli ett stabilt A-gruppslag, säger Bäckman.

Danmarks största stjärna är Ottawas Peter Regin och han tror att seger mot Tre Kronor i Danmarks allra första kvartsfinal är fullt möjligt.

– Vi känner oss fräscha och pigga inför matchen i morgon (läs i dag). Det är klart att det är speciellt, det är första gången vi är i kvartsfinal och att vi möter Sverige. Det är många som spelat och bott där, det är klart att det känns extra speciellt, säger Regin.

I VM-genrepet slog Tre Kronor Danmark med 10-3 och allt eftersom turneringen har gått har svenskarna blivit bättre. Men man ska inte ta något för givet för det.

– Framförallt är det viktigt att vi inte underskattar dem, med ödmjukhet och en bra inställning till jobbet ska det kunna gå bra, säger Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.


Tommy Åström
tommy.astrom@sr.se

 
Sophie Gill
sophie.gill@sr.se