ishockey-vm

Tre Kronor i semifinal efter stabil seger

Tre Kronor är i semifinal efter en 4-2-seger i kvartsfinalen mot Danmark. Men danskarna gjorde det spännande in i det sista med ett sent reduceringsmål.

Tre Kronors stabila seger mot Danmark i kvartsfinalen innebär att man möter Tjeckien i semifinalen på lördag.

– Det gäller att börja fokusera i morgon, säger en glad Magnus Pääjärvi Svensson.

Mot Danmark hade man övertaget. Under hela den första perioden pressade Tre Kronor Danmark och var det offensiva laget. Men danskarna var sega och stod upp bra. Fram till slutminuterna.

Då fick Magnus Johansson iväg en perfekt passning till Marcus Nilsson, som vid den vänstra stolpen petade in pucken. Djurgårdsspelarens första mål i VM.

I början av andra perioden gjorde Jonas Andersson matchens andra mål. Han kom i full fart och sköt ett hårt skott från högerkanten, sitt fjärde mål i Tyskland.

Sedan var det Rickard Wallins tur. Andreas Engqvist lade en perfekt sidledspassning till Wallin, som kunde göra 3-0.

– Vi är beroende av att spela som ett lag. Det tycker jag att vi gjorde under stora delar i dag och det måste vi ta med oss. Det blir tuffare och tuffare ju längre det går och då måste vi vässa oss lite extra, säger Wallin.

Bara minuten senare kom Danmarks reducering. Efter hög press mot det svenska målet fick Jesper Damgaard in 1-3.

Med sex minuter kvar av matchen ökade Tre Kronor på sin ledning till 4-1. Linus Omark åkte mot den vänstra stolpen, fick en passning och gjorde mål. Sitt första i detta VM.

– Jätteskönt att få göra mål igen, det var ett tag sen känns det som. Det var viktigt att vinna, vi hade inte en lätt motståndare som alla kanske tror, säger Omark.

Med bara två minuter kvar av matchen gjorde Danmarks Morten Madsen 4-2. Men det hjälpte inte, och danskarna förlorade sin allra första kvartsfinal.

– Klart man är besviken nu. Vi kom inte upp i den nivån som vi hade hoppats på. Sverige var lite bättre i dag. Men ser man till hela turneringen har vi gjort succé i den här turneringen, säger danske stjärnan Lars Eller.

VM herrar, kvartsfinal:
Sverige-Danmark 4-2 (1-0, 2-1, 1-0)

Första perioden: 1-0 (14.58) Marcus Nilsson (Magnus Johansson, Tony Mårtensson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-0 (7.21) Jonas Andersson (Erik Karlsson, Mikael Backlund), 3-0 (12.29) Rickard Wallin (Andreas Engqvist, Mahnus Johansson) spel fyra mot fem, 3-1 (13.18) Jesper Damgaard (Lars Eller, Frans Nielsen).

Tredje perioden: 4-1 (13.17) Linus Omark (Niklas Persson, Johan Harju) spel fem mot fyra, 4-2 (17.35) Morten Madsen (Daniel Nielsen, Jesper Damgaard) spel fem mot fyra.

Skott: 39-29 (12-7, 16-7, 11-15)
Utvisningar, Sverige: 5x2.
Utvisningar: Danmark: 6x2.

Domare: Jari Levonen, Finland, och Daniel Piechaczek, Tyskland.
Publik: 3 487.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se


Roger Burman
roger.burman@sr.se