ishockey-vm

Tre Kronor vann VM-bronset

Tre Kronor var nära final men fick till slut VM-bronset. Tyskland besegrades med 3-1 i Köln.

 I semifinalen föll Tre Kronor mot Tjeckien efter straffar. I bronsmatchen mot Tyskland var man det hetare laget från början till slut. Och efteråt var det gladare miner.

– Det blir inte större skillnad än så, det är väl det som är tjusningen med idrott även fast det var väldigt tufft att se nån tjusning i det i går, säger Jonas Andersson.

Efter bara tre minuter mot Tyskland tystade Timrås Magnus Pääjärvi-Svensson hemmapubliken i Köln.

Christian Bäckman passade från mittzonen och Pääjärvi-Svensson fintade bort några försvarare och sköt ett vinkelskott i det tyska målet. 19-åringens femte mål i VM.

I mitten av den första perioden ökade Niklas Persson på ledningen. Men målet blev bortdömt eftersom domaren blåst av tidigare på grund av för många tyskar spelare i målgården.

I perioden skulle det dröja ända till slutminuterna innan nästa mål kom. Tyskland kontrade efter ett svenskt anfall och Alexander Barta sköt in returen på sitt eget skott.

Men kvitteringen varade inte länge. I början av tredje perioden sköt Jonas Andersson ett långskott från högerkanten, som gick rakt in i mål.

Efter det fick Tyskland två mål bortdömda, varav ett i slutminuterna då domaren blåst av innan. I stället fick Jonas Andersson göra sitt sjätte mål i turneringen, 3-1 kom efter att tyskarna tagit ut sin målvakt. Därmed vann också Andersson Tre Kronors VM-skytteliga.

– Det tänkte jag faktiskt inte på. Jag jagade vinsten här så att man får stå här med medaljen. Det var riktigt skönt, säger Andersson.

29-åringen var något av en doldis från Dynamo Minsk i KHL som fick chansen i landslaget.

– Det har varit jättekul att få representera Sverige och spela i landslaget. Det var en pojkdröm när man växte upp, det var det man spelade för. Det har varit fantastiskt kul, säger Andersson.

Med 0,7 sekunder kvar av matchen tog förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson time out. Hela laget skrattade eftersom hans time out i slutsekunderna av semifinalen mot Tjeckien blev uppmärksammat i pressen. Efteråt kvitterade ju nämligen Tjeckien och vann sedan.

Efter bronset väljer Gustafsson dock att kallt kommentera söndagens time out.

- Vi tog en time out för att säkra upp situationen, vila killarna och byta målvakt. Jonas såg trött ut så vi slängde in "Limpan".


Roger Burman
roger.burman@sr.se

 
Sophie Gill
sophie.gill@sr.se