"Derby - fest eller kolera?"

Så spelades det ett riktigt elitseriehockeyderby i huvudstaden igen.

AIK-Djurgården.

Oberoende av sympatier så är det en rätt häftig upplevelse.

Vi, 13 850, som var i Globen igår kan känna oss rätt historiska då det dessutom var över 3000 dagar sedan det förra spelades.

Äntligen blev det en klackkamp på läktarna värd namnet.

Även om det hatas lite väl mycket så är det mäktigt hur två kortsidor försöker öveträffa varandra i ljudstyrka, samarbete, koreografi och idérikedom i de verbala attackerna.

Och så matchen på isen förstås.

Snacka om att det inte gick som de allra flesta trodde. Kampen, som bara ett derby kan uppbringa, fanns där. Men förvånansvärt bara i AIK.

Djurgårdarna, de rutinerade, såg ut att vara tagna av stundens allvar. Ärrade kämpar som Ölvestad, Ottosson och Holmqvist lyckades inte elda på sina lagkamrater. Och finlirare som Krüger och Ekman fick sällan ens de små ytor som de normalt sett lurar bort sina motståndare på...

Det mest förvånande var ändå AIK:s sätt att spela försvarsspel. Helt plötsligt var det inte alls darrigt, ängsligt, naivt, orutinerat och nonchalant. Utan tvärtom. Rejält, enkelt, passionerat och strukturerat. Förutom under några korta stunder i slutet av första och i början av andra perioden hade Nemeth, Tärnström, Johansson och de andra järnkoll på allt mer slocknande järnkaminer.

Och så anföll AIK med en smarthet och effektivitet som räckte långt. Åtminstone igår.

Nu tror jag, vis av erfarenhet och anhängare av sannolikhetslära, att AIK ändå kommer att få det svårt att undvika kvalseriespel.

Och att Djurgården, när hårde Hardy rytit till igen, åtminstone går till slutspel med viss marginal.

För ingen kan på fullt allvar säga att AIK är skickligare på att spela hockey än vad Djurgården är. I normala fall.

Hårde Hardy sa följande till mig inför förra säsongen: Hockey är en kampsport, men också ett bollspel. Igår tog AIK kampen, och Djurgården fick inte fart på pucken. Det var mest enmansraider från de sistnämndas sida, med kamikazedöd utan att skada målet som slut.

Tänk att klyschan "derby är derby och i derby kan allting hända" är så underbart sann.

Hockeyfesten var tillbaka i Stockholm.

Låt vara att ett gäng idioter förökte förstöra den med slagsmål både i och utanför arenan, bengaliska eldar på isen, tårgas i Globens gångar och allmänt korkat beteende som vanligt folk blev lidande av.

Men pöbeln vann inte den här gången heller.

Det gjorde hockeyn. Och AIK.Robert Tennisberg

robert.tennisberg@sr.se