Gåtan HV

Regerande mästarna HV71 har problem - det krävs ingen Einstein för att se. Här lite fakta:

* Ingen seger inom 60 minuter efter 6 spelade matcher varav fyra hemma.

* "Bara" förstaformationen producerar.

* Trion Fredrik Bremberg, Kris Beech, Kamil Piros har varit en katastrof bakåt. De var inne på nästan alla baklängesmål i 5 mot 5 och producerade inget framåt innan de splittrades. (Piros har varit inne på 7 av 9 mål bakåt med lika många spelare på isen - har 0-7 i +/-)

* Supervärvningen Fredrik Bremberg har producerat 1 passningspoäng.

Frågan är då varför det inte fungerar när det såg så bra ut på försäsongen.

Tränaren Janne Karlsson var inne på en förklaring efter bottennappet hemma mot Timrå. Han påpekade att på försäsongen mötte de betydligt mer offensivt spelande lag - när det nu handlar om elitseriepoäng är det betydligt trängre på isen och HV har inte hittat nycklarna för att låsa upp motståndarnas diciplin.

Karlsson var noga med att påpeka att det inte var nåt försvar utan en tänkbar förklaring.

Vi har de senaste åren set till exempel Frölunda drabbas av samma problem.

Lägg till de många skadorna - det gjorde inte så mycket under försäsongen men nu när det är allvar är behovet av Teemu Laine, Per Ledin, Nichlas Torp och André Petersson stort.

En svårighet i analysarbetet är också de olika ansikten HV:s matcher har visat.

Strålande anfallsspel med massor av chanser har blandats med total impotens i anfallsspelet och förbluffande tamhet i försvarsagerandet.

Jag ska inte göra anspråk på att ha nån lösning på problemen - men har en känsla av att en framgång som ger lite självförtroende kan göra att det lossnar rejält för HV71.


Jonas Enarson

jonas.enarson@sr.se