"Elitserielagen" gör upp för elfte gången - i allsvenskan

De har mötts hela tio gånger sedan säsongen 2007/2008. De båda storklubbarna Leksand och Malmö - som båda har och har haft elitserieambitioner (och ofta löner därefter) möts i kväll för elfte gången i hockeyallsvenskan sedan 5 oktober 2007.

Då vann Malmö med 4-1 på hemmais. Nu hemvändande Mikael Wahlberg stänkte in 4-1-målet. Malmö gar för övrigt plusstatistik på Leksand med sina fem segrar mot Leksands fyra (en match slutade oavgjort).

Mycket har hänt sedan dess - och det mesta har gått emot de båda storsatsande klubbarna.

Sanningen är ju numer att inget av lagen kan kalla sig för elitserielag - hur mycket man än åberopar tradition och historik. Malmö och Leksand är allsvenska hockeylag. Punkt.

---

Inför den här säsongen utsågs Malmö till favoriter, men säsongsinledningen har varit minst sagt skral med tre raka förluster mot Almtuna, Bofors och Västerås.

Men de två senaste matcherna har Wahlberg, Söderberg, Mattsson och co. fått ordning på framför allt defensiven. Men uddamålssegrar mot nykomlingen Tingsryd och tippade topplaget Sundsvall imponerar inte.

I kväll tror jag dock att Malmö vinner. Leksand borta passar gamla rinkrävar (hemsk hockeyklyscha va?) som Jesper Mattsson och Mikael Wahlberg perfekt.

Ska bli intressant att se hur unga Leksand klarar ett riktigt tungt och spelskickligt lag som Malmö. Jag kommer följa matchen på tv och utlovar nån sorts analys senare i kväll.

Tips: Leksand - Malmö 2-4

Du kan förresten höra matchen (inklämd mellan fem elitseriematcher) . Eric Lundin kommenterar.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".