Dom jobbar halvtid

I skrivande stund skiner höstsolen lika vackert som den enligt traditionen ska göra i Karlstad. Om än att "Sola i Kallsta" egentligen var en servitris och finns som staty utanför anrika Stadshotellet och att årets solstatistik i Karlstad inte är någon munter läsning för turistchefen. Vädret har banne mig varit likadant som i norska Bergen. Tror faktiskt Bergen har haft fler soltimmar.

Åter till solen, eller snarare solförmörkelsen. Det är lätt för publiken i Karlstad att pricka in rätt match i spelschemat som de ska gå och titta på om de vill ha en vinst. De senaste åtta matcherna har slutat med seger varannan match och förlust i varannan. Tror banne mig grabbarna bara jobbar halvtid !

Tittar man snabbt i spelschemat så blir det först den 26 Oktober det stämmer för hemmafansen i Löfbergs Lila Arena. Innan det ska man om statistiken stämmer först vinna borta mot gamle Färjestadstränaren Perra Johnssons Timrå, förlora mot Luleå hemma, vinna mot Linköping borta, förlora mot Södertälje hemma för att sedan vinna mot Timrå hemma den 26 Oktober, men blir det så ? Troligen inte !

Statistik är en sak och verkligheten en annan. Verkligheten är grym. En tabell ljuger aldrig. Kolla Frölunda, Djurgårdens och Hv71:s taskiga tabelläge efter nio omgångar. Frölunda nästjumbo, vem trodde det. Fjolårsfinalisterna Djurgården och Hv71 haltar betänkligt.

Djurgården precis utanför slutspelsstrecket medan Svenska mästarna Hv71 är precis på slutspelsplats. Alla experters tips ser redan ut som en smärre katastrof. Men vi ska väl i sanningens namn också påpeka att det är 46 grundserieomgångar kvar, 46 stycken. Med andra ord 138 poäng att spela om.

En annan fundering är den att man får vad man betalar för. Nu betalar ju inte jag som referent i och för sig för att "se" mina hockeymatcher, men det gör publiken. Tycker synd om dom emellanåt. Det är inte mycket dom får för pengarna i underhållningsvärde.

Att tiden fram till jul inte skulle vara en transportsträcka som många säger känns som ren lögn. Det jag har sett hittills i hockeyväg i år känns väldigt mycket som en transportsträcka.

Dessa hockeyproffs är i och för sig bara vanliga människor de också, med bättre och sämre dagar. Men varför har de så många dåliga dagar innan jul ?

Nä, nu bär det ut i den friska (+4) höstluften för en stärkande promenad med sprängskissen över jättearenan som ska byggas utanför Löfbergs Lila Arena till utematchen mot Frölunda annandag jul.

Kommer att kännas avigt att sitta i ett hörn på en arena och kommentera för omväxlings skull. Men det får väl gå. Det som bekymrar mig mest är höjden vi kommer att sitta på, hemska tanke !

Vi hörs hockeyvänner....


Mats Fagerström

mats.fagerstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".