Percys och Per-Olofs plånböcker

Ständigt hårdsatsande Malmö och Leksand har haft god ekonomisk hjälp genom åren. Båda klubbarna har haft varsin pengastark man som lagt näsan i blöt och halat fram sedelbuntar för prestigefyllda värvningar eller byggande av ny arena.

Jag pratar förstås om Percy Nilsson och Per-Olof Ejendal. De utgör en stor möjlighet för sina klubbar samtidigt som de kan vara ett bresvärligt hinder.

Nu senast att den gode Percy är beredd att öppna plånboken igen. Anledningen? Det tippade topplagets skrala säsongsstart. Percy fick ju nog - just i Leksand - efter Malmös misslycka kvalserie 2008. Då var det slut med allmosor från honom. Det enda han skulle hjälpa klubben med var den nya arenan - inte ett öre skulle gå till spelarköp.

Nu verkar han ha tänkt om.

I Leksand är man inne i samma cykel, fast på ett annat ställe. Per-Olof Ejendal deklarerade efter förra säsongens misslyckande i kvalserien att han inte skulle finansiera några spektakulära spelarköp. Istället ville han se en satsning på egna juniorer och byta ut lite folk i styrelsen.

Och visst fick han som han ville. Money talks.

Frågan är vad som händer om den nya satsningen misslyckas? Börjar cykeln om då med Ejendals plånbok vidöppen och nya stora namn på de blåvita tröjorna, eller har den penningstinne dalmasen tålamod?

Jag är medveten om att dessa båda herrars engagemang och ekonomiska stöd till sina klubbar är viktigt för att möjliggöra den nödvändiga sportsliga satsning som krävs för spel i elitserien. Men frågan är om de inte gör mer skada än nytta på lång sikt - särskilt som deras pengar ofta är lika med stort och bullrande inflytande.

De senaste åren har varken Leksand eller Malmö nått sina sportsliga mål. Trots pengarna från gubbarna.

Slutsats? Pengar kan på samma gång vara en tillgång och ett hinder.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".