ishockey - tre kronor

Mårts: "Finns mycket att gå på"

Pär Mårts: "VM-guld nästa gång"
5:32 min

Det är höga förväntningar inför Pär Mårts första trupputtagning. Inte minst på den nya spelidén som han ska presentera i dag.

Karjala Cup startar nästa vecka och i eftermiddag tar förbundskapten Pär Mårts ut sin allra första trupp. I morse gästade han P1 Morgon.

– Vi har en liten plan för hur vi ska hitta ett spelsätt som gör att det blir lite frejdigare ishockey, säger Mårts.

– För mig handlar det om att nyttja människan vad den är bäst på. Att ta hjälp av tankens kraft och utifrån det försöka få oss att ta kommandot i hockeymatchen. Det är ganska vanligt att man väntar på misstag i hockey men vi ska se till att motståndaren gör misstag.

En ny del i Tre Kronor är att en psykolog kommer att jobba med laget. När det gäller själva spelidén på isen har Mårts och hans ledarstab fastställt ett dokument. I det står det hur laget ska spela i powerplay och boxplay, hur det ska matchas och hur man möter människan, som Mårts beskriver det.

– Vi har gjort en spelidé som spelarna kommer att få ta del av, även media kommer att få se den. Det ska på nåt sätt hjälpa spelarna att få en bild av det hela, både med dvd-skiva med bilder och situationer och ritningar. Det finns ganska mycket att gå på.

 
 
Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Maria Ridderstedt
maria.ridderstedt@sr.se

Tre Kronors tio senaste VM-år

2009: Brons
2008: 4:a
2007: 4:a
2006: Guld
2005: 4:a
2004: Silver
2003: Silver
2002: Brons
2001: Brons
2000: 7:a

Mer om Tre Kronor/ishockey-VM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".