tre kronor

"Intressant att se om de kan spela som de pratar"

Magnus Arvedsson: "Det känns helt rätt"
4:59 min

Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts släppte inte bara sin första trupp, utan också hela taktiktavlan för allmöna beskådan. Något som välkomnas av Radiosportens expert Magnus Arvedsson.

På måndagen presenterade Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts sin . Det är en hel del nytänk, bland annat var han väldigt öppen med sin taktik.

– Ja, det känns ju som att det är rätt taktik i dessa tider. Sen att han avslöjar detaljer i spelet, om att man ska skjuta mer i power play och gå rakare på mål, det är ju sånt som varje tränare vill att lagen ska göra, säger Radiosportens hockeyexpert Magnus Arvedsson.

Vilja är en sak men kunnande en annan. Är han rätt man att förändra Tre Kronor så att tanken blir verklighet?

– Det ska bli väldigt spännande att se om det blir några större förändringar. Nu har han ju ett helt nytt lag och unga spelare. Det är ju en förutsättning för att det ska bli lite nytt spel, de gamla killarna vill ju spela på sitt vis. Det här är en bra början för Pär Mårts.

Vi tittade som hastigast på truppen, framför allt på backsidan där vi hittar ganska många högerskyttar.

– Det är ju en dröm som tränare att ha högerskyttar som är kreativa. Framför allt är det väldigt nyttigt i power play.

Är det något som förvånar dig när det gäller den här landslagstruppen?

– Jag hade väl velat haft några rejälare backar på backsidan, sen kan jag väl tycka att man skulle haft någon ledande center som man haft förr i form av Jörgen Jönsson och Johan Davidsson. Men det är också en del i det här att testa killar och se vad de går för.

Hur många av de här killarna tror du är med i VM till våren?

– Det blir alltid att man tar med några unga killar som överraskar. Senast var ju Magnus Pääjärvi-Svensson med. David Rundblad kan ju vara en sån kille, men som förbundskapten brukar man inte vilja chansa för mycket utan man lutar sig mot beprövade spelare som Magnus Johansson och Richard Wallin som har lett laget i många år.

Dina tankar som tränare, vad skulle du vilja se ett Tre Kronor prestera?

– Alla vill väl se lite nytänk. Se på Luleå den här säsongen, med rakare spel och spelare som går rakt på mål. Men det gäller att få killarna att göra det här också. Det är det som är lite av kruxet.

Hur pass mycket borgar för att så blir fallet, med tanke på Pär Mårts ödmjuka framtoning?

– Han känner ju de här unga killarna och vet vad de går för. Det ska bli intressant att se om de kan spela som de pratar. VM är det stora målet, men vi börjar här i Karjala och ser hur det går.

Mats Fagerström
mats.fagerstrom@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".