elitserien

Domaren: "Varit jagad i två dygn"

Pierre Dahmén: "Hade inte tillgång till det här"
9:27 min

Varför bedömde han att pucken inte var inne? Pierre Dahmén berättar i Sportextra hur han upplevde Skellefteås reducering mot AIK i elitseriehockeyn.

Svensk ishockey har haft en ovanlig huvudperson i medierna de senaste två dagarna. Den rutinerade videodomaren Pirre Dahmén har stått i rampljuset sedan han dömde bort Skellefteås målo i söndags.

– Jag har har varit jagad i två dygn. Nu pallar jag det, men det är inget man väljer frivilligt, säger Dahmén.

Söndagens elitseriematch mellan AIK och Skellefteå fick alltså ett olyckligt efterspel. Anledningen var det mål som Skellefteå gjorde vid underläge 0-2.

Joakim Lindströms skott var klart och tydligt inne i målet, men dömdes bort efter videgranskning. Dahmén förklarar varför:

– Klart att det blir olyckligt när jag inte får det material så jag kan förmedla att det faktiskt var mål som vi inte godkände. Det är det värsta man kan råka ut för. Videomålkameran kunde inte bedöma om pucken var över målinjen. Nästa hjälpmedel var bilderna på TV, men direktsändningen kom inte upp med bilder som visade att pucken var inne, säger Dahmén.

– När vi kommit fram till att vi inte kan bedöma det här, när Sören Persson ska förmedla det till HV:s spelare har de synpunkter. Då visar jumbotronen för hela Hovet att det var mål. Från och med att domaren blåst av kan allt hända tills pucken släpps till nästa gång. Hade vi sett det som visats på jumbotronen hade det blivit mål.

Varför han inte hade tillgång till de bilder som den stora skärmen på Hovet visade vet han inte.

– Jag kan inte svara om det är AIK som kör ut eller hur det funkar med Canal plus. Alla bilder måste finnas i videorummet och jag hade inte tillgång till det här. När jag kommer hem till mitt eget vardagsrum tar det mig en sekund att se det.

Pierre Dahmén lämnade sin tjänst frivilligt på måndagen. Han har varit huvuddomare sedan 1973 och har gjort 21 säsonger i division 1. Videomåldomare blev han för tre år sedan.

– Det här är jättekul om det fungerar. Men när man gör sånt här misstag är det bara att tacka för sig och stå för det. Jag sitter inte här för att prata bort det där, även om teknisk hjälp inte är något facit och garanti att allt kommer bli rätt.

Radiosportens hockeyexpert Lars-Gunnar Jansson tycker inte att misstaget var så pass allvarligt att avgång krävdes.

– Det finns ingen anledning att en domare ska bortse från ett mål. Jag tycker att det är strängt för det lär komma igen. Det är inte så vanligt att om man gör ett misstag så får man sluta.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".