Istid

Gozzi: "Verkligen visat att de är elitseriespelare"

Anders Gozzi: "Han spelar briljant just nu"
4:07 min

AIK startade elitserien med 15 debutanter, nu ligger man på en stabil fjärdeplats. Hur gick det till?

I kvällens istid träffar vi AIK:s sportchef Anders Gozzi. Klubben har varit säsongens stora överraskning och ligger just nu på en fjärdeplats.

– Först och främst är det många duktiga spelare, vi har fått ihop en grupp, vi har två väldigt duktiga tränare, organisationen runt laget sitter och fungerar väldigt väl. Det är många saker som har gjort att det har funkat och att vi har spelat bra, säger Gozzi.

Ni fick ju 28 miljoner för att avancera till elitserien, men ni köpte inte spelare för det direkt?

– Nej, det har vi inte gjort. Vi har jobbat vidare med spelare som funnits med ett tag i klubben. Vi hade 15 elitseriedebutanter när vi startade elitserien och många av de här killarna har spelat allsvensk hockey i många år och kanske inte fått den chans de förtjänar. Och det tycker jag är jättekul, de har verkligen visat att de är elitseriespelare.

Men ni har byggt på med nyförvärv under hösten?

– Vi har tagit in två spelare och gjorde det ganska tidigt. Vi kände att om vi skulle göra någonting ville vi göra det ganska tidigt, så att de skulle få en chans att komma in i truppen. Två spelare som är duktiga i sin roll. Kent McDonell som har bra fysik och bra skott och Rastislav Pavlikovsky som spelar center, pucksäker, bra tekare och har erfaranheter. Två saker som vi ville få in i det här unga och friska laget, säger Gozzi.

Ni dömdes ut innan och alla tippade att ni skulle komma sist?

– Det kanske inte är de kändaste hockeynamnen där ute, många journalister tittar ju mycket på vad man har gjort tidigare och vilka namn och såna här saker. Återigen är det här en lagsport och man ska göra någonting tillsammans, i den här gruppdynamiken som finns i AIK är det många som trivs. Det är killar som kommer från stan och växer med rollen och sin uppgift.

Många säger att ni har kopierat Luleås hockey, har ni gjort det`

– Jag tror att hockeyn går åt det hållet där flera lag försöker spela offensivt, där vi åker väldigt mycket skridskor och sätter hög press. Att spela hockey på det sättet gör vi, men om det är kopierat vet jag inte. Själva idén är densamma i alla fall.

Orkar spelarna spela en så kraftig ishockey framöver?

– Absolut, det är inga problem. Den fysiska delen tror jag inte stannar av, där känner vi att vi är bra tränade och bra förberedda. Det är inga problem.

Mats Strandberg
mats.strandberg@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".