1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Färjestad-AIK 2-1

Färjestad stoppade AIK:s poängsvit

Roger Melin, AIK: "Ska inte slarva på det viset"
2:51 min

AIK hade bärgat poäng i åtta raka matcher. Men mot Färjestad tog det stopp efter ödestigra misstag av målvakten Vesa Toskala.

 Radiosportens Mats Fagerström valde "lagens lirare":
Färjestad: Alexander Salak
AIK: Oscar Ahlström

Ett AIK, med poäng med sig från sina senaste åtta matcher kom till Karlstad för att möta seriens näst sämsta hemmalag.

AIK lät Viktor Fasth vila och ställde Vesa Toskala i mål, som tidigare har spelat i just Färjestad.

– Det är full fart från början. AIK har spelat med stort självförtroende i inledningen, man bjuder till. En match som har varit fantastiskt trevlig att se och det har varit kvalificerade målchanser, rapporterade Radiosportens Mats Fagerström efter den första perioden.

Även målvaktsspelet höll hög nivå och det var mållöst i första pausen.

Tempot och målvaktsspelet satte även sin prägel på den andra perioden där spelet var händelserikt.

– Måvakterna är kvällens artister, de spelar helt fantastiskt. En tempofylld match där precisionen inte är den bästa. det är snabba omställningar, det känns ibland som att titta på en tennisnmatch, så snabbt går det, sa Mats Fagerström.

13 sekunder in i tredje perioden spräckte Färjestad matchnollan. Och det kom slumpartat. Mikael Johansson fick klubban på pucken som ändrade riktning och pucken slank under Vesa Toskala som satte sig.

– Lite passivt agerande av Toskala, sa Mats Fagerström som tyckte att han även fick ta på sig Christian Berglunds 2-0 mål.

Efter målet tog AIK en time out och reduceringen dröjde sedan bara 29 sekunder. Målskytt Kent Mcdonell.

– Vad sa egentligen Roger Melin sa under time outen, undrade Mats Fagerström.

AIK pressade på i slutet men kom inte närmare och Färjestad vände en negativ trend. Och satte samtidigt stopp för AIK:s långa poängsvit.

AIK:s tränare Roger Melin försvarade valet av Toskala i mål.

– Det går inte att spela 55 omgångar av 55 i elitserien. Det är alldeles för mycket adrenalinpåslag och alldeles för mycket mental energi som behövs. man måste få vila någon gång och det här var en lämplig match, Vesa har sett bra ut på träning. Jag tyckte att han var jättebra, säger Melin till Radiosporten.

Färjestads Christian Berglund tycker att det märks att de har varit svaga på hemmaplan.

– Vi är lite spända därute. Det var skönt att vi fick en vinst. Att det sedan såg lite fult och lortigt ut på slutet spelar ingen roll när vi får de tre poängen, säger han till Radiosporten.

 Färjestad-AIK 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)
Tredje perioden: 1-0 (0.13) Mikael Johansson (Dick Axelsson, Mattias Sjögren), 2-0 (3.58) Christian Berglund, 2-1 (4.27) Kent McDonell (Rastislav Pavlikovsky).

Skott: 35-30 (14-7, 7-9, 14-14).

Utvisningar Färjestad: 3x2.
Utvisningar AIK: 5x2.

Domare: Christer Lärking, Solna.
Publik: 5 960.

Johnnie Lager
johnnie.lager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".