iceguys

"Både en tjusning och en nackdel"

Iceguys, del 4: "Tråkigt att toppspelare inte blir kvar"
16 min

Både Vancouver och Chicago varvar segerrader med oväntade och ofta stora förluster. Lönetaket som infördes 2005 har gjort att ligan blvit jämnare och att inga regerande mästare kan försvara sina titlar.

Iceguys börjar denna fjärde vecka i Vancouver med svensklaget som bygger på bröderna Sedin. Det är ett tema, det andra är Chicago Blackhawks. Båda lagen har ofta höga toppar men också djupa dalar. Iceguys börjar med att fråga Daniel Sedin.

Varför har det blivit så att så många lag ömsom vinner och förlorar med ideliga kast i tabellen? Det skiljer till exempel bara sex poäng mellan ettan och tolvan i Västra Konferensen?

– NHL har blivit jämnare sen lönetaket infördes och jag tycker det blivit en roligare liga nu på senare år. Alla matcher är tuffa och du kan aldrig gå in i en match och veta om du ska vinna eller att du ska förlora. Så var det förut då fanns det fyra, fem lag som var riktigt bra så nu är det en mycket roligare liga, säger Sedin.

Ett lag som regerande mästarna Chicago Blackhawks har ju tvingats till stora förändringar och släpar efter för att de inte haft råd att behålla det lag de vann med?

– Så är det, du har ett fönster på tre, fyra år då du kan vinna. Sen måste du bygga om hela laget. På grund av att du hamnar för högt med lönerna i förhållande till löentaket. Det är både en tjusning och en nackdel. Det är tråkigt att toppspelare inte blir kvar i sina jag utan ofta pyser de i väg och du får inte samma lagkänsla.

Men ni pyser ingenstans?

– Nej förhoppningsvis inte, vi har varit här tio år och blir kvar här minst fyra år till.

Chicago Blackhawks är regerande mästare men i fjol tjänade tre spelare, Duncan Keith ,Jonathan Toews och Patrik Kane, tillsammans bara lite drygt 3 miljoner dollar. Klubben ville behålla alla tre och omförhandlade med de redan före det att Stanley cup-titeln var klar och nu tjänar de tre 21 miljoner dollar tillsammans.

Och då måste Blackhawks såklart spara på annat och värva nya och billigare spelare. Som till exempel Victor Stålberg som kostade 785 000 dollar.

Annika Greder Duncan
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".