elitserien

AIK och Djurgårdens lösning: Spela derbyn utan bortapublik

5:35 min

Efter onsdagskvällens skandalderby mellan AIK och Djurgården letar nu klubbarna tänkbara åtgärder för att få bukt med supporterproblemen.

– Otroligt tråkigt. Alla hockeyfans är de stora förlorarna efter det här, sa AIK-ordföranden Peter Mellkvist till Radiosporten efter matchen.

Vad kan du se för möjlig lösning på problemet?

– Först och främst så handlar det om att indentifiera individerna som gör det. De har inte plats på våra arenor, de ska  inte vara här. De skadar ju oss både ekonomiskt och image-mässigt.

– Vi diskuterar även en lösning där endast hemmalagets supportrar ska få komma och se matchen.

Det kan alltså bli så att Djurgårdssupportrarna inte kan komma och se nästa match där ni är hemmalag?

– Kan och kan. Det finns ju alltid en möjlighet att varje individ kan köpa biljetter, men de biljetter som vi säljer försöker vi har kontroll på vilka som kommer. Och i så fall blir det bara AIK-are som kommer.

När fattas ett sånt beslut?

– Ingen aning. Vi började prata om det nu, om vi verkligen kan spela med bortaklack.

– Om det är en väg som vi måste gå, så går vi den vägen, säger Mats Larsson, ordförande i Djurgården Hockey.

Det är något som kan komma till nästa derby?

- Ja, absolut.

Båda klubbarna räknar också med att få böter efter händelserna i samband med onsdagskvällens match. Men böter hjälper inte, säger de båda, det tar bara pengar från klubbarnas säkerhetsarbete.

Båda ordförandena vill istället se att svenska ishockeyförbundet trycker på för att se till att de lagliga möjligheterna att utestänga vissa individer från en match ökas. I dag tar det exempelvis alldeles för lång tid i Stockholm för att få till ett tillträdesförbud för en person, enligt klubbarna.

– Om någon identifieras efter den här matchen så kanske det beslutet är klart från åklagaren i mars/april. Då är det redan för sent, säger Mats Larsson, ordförande i Djurgården Hockey.

Mats Larsson säger att klubbarna i dag redan kan utestänga en person från ett arrangemang. Men kommer den personen in ändå, vilket inte är så svårt på en stor arena, har man inte rätt att slänga ut den personen. För det krävs ett åklagarbeslutat tillträdesförbud och det är alltså den processen som tar alldeles för lång tid, enligt klubbarna.

Representanter för åklagarmyndigheten i Stockholm fanns dock i Globen under onsdagskvällen för att närmare studera ishockeyns behov på det här området.

Mats Larsson är också kritisk till Svenska ishockeyförbundet. Han säger att förbundet inte är tillräckligt insatt i problematiken och inte trycker på tillräckligt hårt mot riksdag och regering för att få till lagändringar som man menar krävs för att få stopp på våldet kring t ex ishockeymatcher.

– När media går fram och kräver åtgärder så är det så lätt för förbundet att bara dela ut böter för att visa att man har handlingskraft.

Vad tycker du att förbundet måste göra?

– De måste sätta sig in i problematiken på ett djupare plan. De här problemen finns nu i hela Sverige och det växer. Svenska Hockeyförbundet måste använda sin politiska tyngd för att försöka få till förändringar, säger Mats Larsson.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se