JVM

"Ett problem för världshockeyn"

1:43 min

Hockeyförbundets utvecklingschef Tommy Boustedt är kritisk till att svenska talanger försvinner till NHL för tidigt.

– De absoluta topparna spelar redan i NHL, så det är skillnad mot hur det var för kanske två år sedan, säger Tommy Boustedt till Radiosporten.

– Förra året hade vi både Erik Karlsson och (Victor) Hedman borta, men nu är det tre spelare borta.

Kanada har sju spelare som inte är med i mästerskapet trots att de är är yngre än 20 år, Sverige saknar två. Orsaken är att spelarna redan är etablerade i sina NHL-lag.

Är det så att spelarna blir NHL-proffs tidigare?

– Ja. Bland annat är det så på grund av tvåårsregeln i draften där det har varit fyra år tidigare. Klubbarna hade det på sig för att inte förlora rätten till spelarna.

– Det gör att de skriver kontrakt tidigare. Plus att lönetaket bidrar. De har en viss summa att handla spelare för och unga spelare är billigare att ha i tredje- eller fjärdekedjan. Då kan man lägga mer på första- och andrakedjan.

Är det ett problem för Junior-VM?

– Det är mer ett problem för svensk hockey. Varför ska exempelvis Skellefteå, Brynäs eller Djurgården satsa på ett program där man bygger upp spelare från 15 års ålder och betala väldigt mycket pengar för det?

– När de är mogna för att spela i elitserien så försvinner de. Vad är drivkraften för klubbarna att betala utbildningen för de här unga spelarna om de aldrig levererar något?

I slutändan menar Boustedt att detta är ett problem, inte bara för Sverige, utan för hela sporten.

– Vad är drivkraften för oss när vi jobbar med ett juniorlandslag och de inte kan vara med och spela? Det är ett problem för världshockeyn.

Annika Greder Duncan
annikagrederduncan@sr.se

Andreas Lindman
andreas.lindman@sr.se