1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Foto: Lars Hedelin / SCANPIX
Färjestad - Södertälje 1-3

Formsvaga Färjestad föll mot SSK

2:22 min

2011 verkar inte vara Färjestads år. Hemma mot Södertälje kom sjätte raka förlusten - och det tippade topplaget sjunker som en sten genom tabellen.

 Radiosportens Mats Fagerström valde Lagens lirare:
Färjestad: Robin Sterner
Södertälje: Arto Laatikainen

Gästerna Södertälje verkar vara på väg åt motsatt håll efter 3-1-segern i Karlstad.

Att Södertälje kom med flera bra resultat bakom sig, samtidigt som Färjestad är ett av elitseriens formsvagaste lag, syntes i matchinledningen.

Trots fördelen av hemmaplan för Färjestad var det gästerna som hade puck och skapade mest i första perioden - även om Färjestads Patrik Lundh var närmast mål med ett stolpskott. Färjestad tog sedan över alltmer i andra perioden men påverkade av bristen på självförtroende slog man ofta ett pass för mycket i stället för att ta avsluten själv.

Därmed var ställningen fortfarande 0-0 när den tredje perioden började.

Något oväntat var det danske Julian Jakobsen som bröt dödläget. Färjestadsmålvakten Cristopher Nihlstorp styrde ut returen på Martin Chabadas skott rätt i gapet på Jakobsen som enkelt kunde stöta den i den öppna kassen vilket betydde danskens blott tredje mål för säsongen.

Färjestad hade sedan en kvittering inne, Pontus Sjögren tappade in Kristofer Berglunds skott, men sekunden innan blåste ena linjemannen av för att Södertälje hade för många spelare på isen.

I stället var det Södertälje som satte även nästa mål då Linus Videll med ett rappt handledsskott överlistade Nihlstorp.

Men Robin Sterner tog Färjestad in i matchen när han endast 19 sekunder senare reducerade till 1-2.

Färjestad försökte pressa mot en kvittering och tog ut målvakten, men i stället kontrade Södertälje och Mattias Carlsson satte 1-3 i tom bur.

– Framför allt tycker jag att det känns som att vi har blivit mentalt starkare i gruppen. Vi har fått lite konkurrens på forwardssidan och fick tillbaka (Martin) Chabada efter en lång armbågsskada och Yanick Lehoux, säger Södertäljes tränare Peter Popovic till Radiosporten.

– Helt plötsligt är det lite slagsmål om istiderna bland forwards och det har vi inte haft på hela säsongen.

Färjestads tränare Tommy Samuelsson var inte lika nöjd.

– Det är mycket som studsar emot och så är det när man hamnar i de där faserna. Då är det lätt att man tycker synd om sig själv men det gäller att vi tillsammans kan vända på det här, säger han.

– Får man ett par smällar på hakspetsen så tappar man självförtroende men då gäller det att vilja stå längst fram och vara den som vill ha pucken och avgöra.


Färjestad-Södertälje 1-3 (0-0, 0-0, 1-3)

Tredje perioden: 0-1 (3.37) Julian Jacobsen (Martin Chabada, Arto Laatikainen), 0-2 (10.01) Linus Videll (Robert Carlsson, Jonas Almtorp), 1-2 (10.20) Robin Sterner (Per Åslund), 1-3 (19.32) Mattias Carlsson (Yanick Lehoux, Joakim Eriksson) mål i tom kasse.

Skott: 30-25 (11-9, 7-6, 12-10).
Utv, Färjestad: 4x2. Södertälje: 5x2.

Domare: David Bergman, Stockholm, och Tobias Björk, Boden.
Publik: 7 302.

Radiosporten/TT
ishockey@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista