1 av 2
2 av 2
Magasinet iceguys

Vi möter Pääjärvi Svensson och Ekman-Larsson

Iceguys del 11: "Det är inget gullande"
13 min

Iceguys den här veckan med dom två  unga svenska spelarna många tyckte borde ha varit med i JVM : Magnus Pääjärvi Svensson och Oliver Ekman-Larsson, dock inte de själva. De spelar på  i sina lag Edmonton och Phoenix.

Phoenix har liksom fågeln de är uppkallade efter rest sig ut askan - men kan vara på väg in i elden igen - NHL säger ja till nya ägaren men bygden och kommunfullmäktiges motstvarighet är tveksam och trots att de ligger bra med på slutspelsplats har dom dåligt med publik. 

Vi ska tala allra först med "Ulfie" Samuelsson om bland annat detta - han är ju en av tränarna i Phoenix och vad gör han då?

– Jag har hand om backarna och även powerplay i år håller jag handen över.

Oliver Ekman Larsson är ju en ung talang hur tar man hand om en sån?

– Ja, man försöker visa honom skillnaden mellan europeisk hockey och NHL-hockey. Snabbare, mera fysiskt det är det vi håller på med nu.

Under matchen mellan Los Angeles och Phoenix så handlade hela den livechat som förekom under matchen om det nya hotet om att kommunen Glenndale inte kommer godkännas. Den nya ägarens plan och laget ändå lik förbaskat kommer hamna i Winnipeg till sist - vilket ju NHL agerat mot:

Phoenix drar också dåligt med publik men Ulf Samuelsson är hoppfull - eller i alla fall luttrad.

– Jag tror nu om det blir klart med nya ägaren även om det inte är det ännu så tror jag alla kommer inse att laget är där för att stanna och då tror jag fler kommer.

– Men vi i laget kan inte göra så mycket. Vi fokuserar på vårt dagliga jobb. Det som händer händer. Annars får jag väl åka hem till Sverige och jobba.

Finns det någon hockeykultur i Phoenix då?

– Det är ju en stor stad med många ditflyttade, nästan fem miljoner invånare så nog finns det underlag. Även om hockeyn är ny så tror jag det kommer funka, säger Samuelsson vidare, och har därmed i och för sig fel på ca 3,5 miljoner om stadens folkmängd.

Oliver Ekman- Larsson är en ung spelare och får under sitt rookieår ganska mycket speltid och slussas fram varsamt. Han har också blivit uttagen till skillstävlingen på All Star-matchen som en av bara 12 rookies. 

Vad tycker han då själv om sin första NHL säsong?

– Det har ju gått lite upp och ner med det är rätt ok.

Du gjorde ju mål häromdagen.

– Ja, det tog 30 matcher men det var kul, det är alltid roligt att göra mål.

Du jämförs med Nicklas Lidström. Vad säger du om det?

– Jag tycker jag har haft förtroende av tränarna. Det är ju roligt att jämföras med honom och nu ska jag ta ett steg i taget. Men det vore kul att göra lite fler poäng också.

Ulf Samuelsson tycker det är kul att Oliver blivit uttagen till skillstävlingen på All Star-matchen.

– Ja, det är roligt att han är erkänd som en av dom bättre yngre spelarna i ligan och det tror jag säkert han är stolt över. Det är ju underhållning mer än något annat den där helgen. Det är ju ingen riktig hockeymatch.

Vad säger du om dom som jämför honom med Lidström?

– Många spelare som kommer upp och som är duktiga jämförs med Nicklas men det är inte så lätt. Han är världens bästa back. Men Oliver Ekman-Larsson har väldigt stora talanger så jag tror han kommer ha en jättebra karriär här i NHL.

Tillbaks till Oliver som inte riktigt vet vad han förväntas gör på All Star-skills-tävlingen.

– Jag vet inte om jag ska åka skridsko eller skjuta eller lägga straffar. Det har jag inte fått riktigt klart för mig, men det ska bli kul att bara vara där med alla dom bästa.

Hur trivs du i Phoenix?

– Det är kanon det är kanonkillar i laget och fint väder när man inte spelar hockey. Jag bor i Scottsdale, 30 minuter från arenan.

Tar Ulf Samuelsson extra hand om dig?

– Nej, han är ju tränare och ägnar sig åt alla lika mycket så det är inget gullande.

Ulf själv menar att han ändå gör det. Samma fråga till honom ger följande svar:

– Ja vi försöker ju göra allting med alla våra yngre spelare  jag är ju svensk och vet vad Oliver vill äta och så. Det hoppas jag han känner, att han är väldigt väl omhändertagen.

Oliver Ekman-Larsson har inte bara haft medgång under sin första säsong.

– Jag har ju rookiekontrakt i tre år så jag kan skickas upp och ner. Jag har varit i AHL och kul var det ju inte, men man fick spela mycket så det var bra för mig.

Du fick ju inte åka på JVM. Vad säger du om det?

– Visst hade det varit kul men jag visste ju att jag ville spela i NHL och ta en plats och då blir det ju inget JVM. Självklart vill jag ju vara kvar i NHL istället.

Så långt Phoenix. I nästa del av Iceguys träffar vi en annan möjlig JVM spelare som inte fick åka - Magnus Pääjärvi-Svensson.


Annika Greder Duncan
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".