1 av 5
Foto Lars Hedelin / SCANPIX
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
färjestad - luleå 2-0

Hemmasvaga FBK nollade Luleå

Rickard Wallin, FBK: "Vi har bra koll på matchen"
3:49 min

Äntligen hemmaseger för Färjestad och ny tung förlust för formsvaga Luleå.

Radiosportens Mats Fagerström valde lagens lirare:
Färjestad: Alexander Salak
Luleå: Cam Abbott

Färjestadsmålvakten Alexander Salák stormtrivs mot Luleå.

För tredje gången den här säsongen höll han nollan mot norrbottningarna - och samtidigt slog han klubbrekord i antalet hållna nollor.

Färjestad vann en tät match med 2-0.

Alexander Salák höll nollan för sjätte gången den här säsongen och är nu ensam rekordhållare i grundserien för Färjestad. Till råga på allt var det tredje gången den sent värvade tjecken höll nollan mot just Luleå den här säsongen.

Matchen i Karlstad bjöd en intensiv start med chanser åt båda håll. Främst var det Luleå som skapade lägen och Alexander Salák tvingades göra flera vassa ingripanden.

Tommy Samuelsson begärde timeout redan efter 3.29 för att försöka väcka hemmalaget.

Färjestad kom in i matchen allt mer och kunde göra matchens mål efter 11.26.

Christian Berglund bökade in pucken i offensiv zon och passade över till Per Åslund som försökte avsluta. Åslunds skott var dåligt - men blev till en perfekt passning till Rickard Wallin som utan problem kunde göra säsongens femte mål.

I andra perioden sjönk tempot något. Båda lagen hade hyfsade chanser men målen uteblev.

Spiken i kistan kom efter 11.17 i tredje perioden. Dick Axelsson förarbetade mycket snyggt och spelade pucken snett bakåt till Marcus Paulsson som klippte till direkt. 2-0-pucken smet in i den högra krysstrakten av Anders Nilssons målbur.

Färjestads Rickard Wallin tyckte att "bortaladdningen" fungerade bra.

– Helt klart var det mindre tid att tänka på matchen innan i och med att vi spelade igår. Det var bara att käka, sova och ladda om. Nu vet vi att vi kan så varför ska vi inte kunna göra det igen i fortsättningen, säger han till Radiosporten.

Han tyckte att gårdagens match kändes i benen första och sista fem. Men Tommy Samuelsson tog en tidig time out och väckte laget.

– Även om vi inte äger matchen helt tycker jag att vi gör många bra saker och skapar de farligaste lägena. Luleå är ett lite lurigt lag, men när vi kom på hur vi skulle göra tycker jag att vi har bra koll på matchen, säger Rickard Wallin.

Luleåtränaren Jonas Rönnqvist tyckte att de gjorde många bra saker under matchen.

– Vi skapar väldigt mycket målchanser och släpper till lite, men det studsar inte våran väg, säger han till Radiosporten.

Men han skyller inte allt på otur.

– Det är förmodligen en blandning av otur och oförmåga. Vi jobbar ännu hårdare för att försöka rätta till de problemen, självklart, säger Rönnqvist.

 Färjestad-Luleå 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)
Första perioden: 1-0 (11.26) Rickard Wallin (Per Åslund, Christian Berglund).

Tredje perioden: 2-0 (11.17) Marcus Paulsson (Dick Axelsson, Mattias Sjögren).

Skott: 24-29 (10-11, 7-8, 7-10).
Utvisningar Färjestad: 4x2.
Utvisningar Luleå: 2x2.

Domare: Christer Lärking, Solna, och Tobias Björk, Boden.
Publik: 6 209.

Radiosporten/TT
ishockey@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".