Foto: Ed Andrieski/AP/Scanpix
nhl

Peter "Foppa" Forsberg: "Det är definitivt över"

Christer Jonasson rapporterar om Peter Forsbergs beslut
1:26 min

Det var en märkbart rörd Peter Forsberg som svarade på den samlade presskårens frågor efter beslutet att han lägger av med ishockeyn.

37-åringen från Örnsköldsvik i Ångermanland har spelat sin sista ishockeymatch.

Tyvärr blev det en förlust, både i NHL-matchen mot Nashville Predators och i matchen mot Forsbergs krånglande fot.

– Den första matchen var sisådär, men i slutet på matchen kände jag att min fot halkade lite grand (i skridskon). I den andra matchen blev det tydligt att det inte skulle funka. Det har varit ett långdraget problem de senaste åtta åren. jag vet inte hur många operationer jag har gjort, sa en rörd Peter Forsberg på presskonferensen.

– Efter den här helgen kom jag till den ledsamma slutsatsen att jag tvingas sluta. Det var inget lätt beslut och processen fram till det var ännu tuffare.

– Under min karriär har jag genomgått 25 operationer och jag lovade min flickvän Nicole (Nordin) att jag inte skulle riskera hälsan.

– Först och främst vill jag tacka min familj. Nicole, mina föräldrar, min bror och alla goda vänner där hemma.

Peter Forsberg fick bland annat frågan om han tror att han hade kunnat spela vidare om det inte vore för den krånglande foten.

– Ja, det tror jag. Jag känner mig som ett litet barn som blivit bestulen på godis. Jag kunde förmodligen ha spelat längre. Det känns ledsamt att jag inte kunde lägga av på mina egna villkor. Men jag kommer över det. Det är något jag måste leva med.

Den svenske forwardsstjärnan fick självklart frågan vilken av alla hans meriter som han rankar högst (två OS-guld, två VM-guld och två Stanley cup). Svaret blev något oväntat OS-guldet 2006.

– Kanske 2006. Jag hade kämpat länge med det här problemet (foten) och bara det att få vara med i det laget, eftersom jag hade spelat länge med Sundin, Alfredsson och Lidström, och vi fick äntligen vinna ett OS-guld tillsammans.

– Den segern kändes mest i hjärtat. De första segrarna var jag så ung och kände att jag kunde vinna varje år. Sen inser du att man måste ha ett speciellt lag och ha mycket lyckosam för att vinna något. Och att vinna OS 2006 var fantastiskt.

Livet efter hockeykarriären är än så länge ett oskrivet blad, men Forsberg stänger inga dörrar till att jobba med sporten även efter hans aktiva karriär.

– Vi får se vad som händer. Förr när jag var yngre sa jag att jag absolut inte skulle jobba med ishockey efter karriären, men på senare tid har jag tänkt att man kanske ska hjälpa till med Modo.

– Jag skulle vilja vara involverad i ishockey. Jag älskar den här sporten och jag känner att jag borde göra något inom ichockeyn efter att karriären nu är över.

Peter Forsberg blev som mest känslosam när han fick frågan hur han tror att att hockeypubliken kommer att minnas honom.

– Jag tänkte på det häromnatten. Jag hoppas folk här i Denver minns mig som den som alltid gav allting. Jag bryr mig inte om de tyckte att jag var bra eller inte, men jag hoppas de lämnade rinken den dagen och sa att jag gav allting, sa Forsberg med tårar i ögonen.

37-åringen fick även frågan varför han hade så svårt att släppa ishockeyn och varför han älskar sporten.

– Jag älskar att vara på isen och vinna matcher. Att gå ut från arenan och veta att du gjorde det bra och gjorde ett par mål eller assisterade till ett par mål och alla är glada. Jag älskar att träna och vara med lagkamraterna. Men mest av allt älskar jag att vinna.

– Det är lite tufft att lämna sporten eftersom jag verkligen njöt av att spela.

Forsberg medgav också att han inte hade fortsatt försöka göra comeback om han hade vetat för flera år sedan att foten inte skulle bli bättre.

Morgonen efter förlusten mot Nashville, som skulle bli Peter Forsbergs sista match i karriären, tog han det definitiva beslutet.

– Jag kände efter matchen att det kanske är bättre att jag slutar innan jag gör mig illa därute. När vi pratade morgonen därpå om att jag inte kan skydda mig själv (på isen) så tog jag beslutet rätt snabbt.

37-årige Forsberg anses vara en av svensk hockeys absolut bästa spelare någonsin. Han är dubbel olympisk mästare (1994 och 2006), har vunnit Stanley cup två gånger (1996 och 2001) och vann VM-guld 1992 och 1998.

Säsongen 2002-2003 vann svensken poängligan i NHL med imponerande 106 poäng på 75 matcher.

Forsberg lämnar NHL efter totalt 885 poäng på 708 matcher under totalt 13 säsonger. En NHL-karriär som startade i Quebec Nordiques säsongen 1994-1995 och slutade i Colorado Avalanches efter bara två matcher säsongen 2010-2011.

– Personligen anser jag att han är Sveriges bästa ishockeyspelare genom tiderna. Vi har ju några otroliga giganter med Börje Salming och Mats Sundin, men för mig är kanske Peter Forsberg den största, säger L-G Jansson.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Fråga

Mer om Peter Forsberg

Fakta: Peter Forsberg

Född: 20 juli 1973 i Örnsköldsvik.

Klubbar: Modo -1994 samt 2004-2005, 2009 och 2009-2010, Quebec 1994-1995, Colorado 1995-2004 samt 2008 och 2011, Philadelphia 2005-2007, Nashville 2007.

Meriter: 105 A-landskamper. VM-guld 1992 och 1998, OS-guld 1994 och 2006. Stanley Cup-mästare med Colorado 1996 och 2001. Vinnare av NHL:s poängliga 2002-2003.

Utmärkelser: Årets nykomling i NHL (1995), NHL:s mest värdefulle spelare 2002-2003.

Aktuell: Meddelade på onsdagen att han blir assisterande General manager i Modo.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".