elitserien

"De ska naturligtvis vara glada"

2:04 min

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd har dömt AIK och Djurgården till dryga böter för läktarbråken vid Stockholmsderbyt 22 december.

AIK ska betala 200 000 kronor och Djurgården 125 000 kronor för läktarbråken i derbyt den 22 december. Besökare slogs både med varandra och ordningsvakter och flera rökbomber och smällare avfyrades.

Totalt anmäldes 21 brott och polisen har 32 misstänkta gärningsmän. Radiosportens hockeyexpert Lars-Gunnar Jansson tycker att böterna var ett väntat beslut.

– 200 000 kronor är mycket pengar men det här gör att föreningarna kommer att vidta åtgärder som är tuffa. Och det har de gjort i derbyna efter det här och det har gått bra, säger Jansson.

AIK och Djurgården kunde maximalt ha dömts till 500 000 kronor.

– De ska naturligtvis vara glada för hade de åkt på maxbeloppet är ju det en kolossalt massa pengar.

Enligt Disciplinnämnden saknar de här händelserna motstycke inom den svenska ishockeyn.

– Det var förskräckligt, jag var själv där. Inte bara att det var rå misshandel med blodflöden, det var en stämning som var på gränsen till upplopp, säger Jansson.

Men Radiosportens expert anser inte att klubbarna kom billigt undan.

– Man har vidtagit åtgärder och det spelar väl ingen roll egentligen om man får 200 000 eller 300 000 eller 100 000. Det viktigaste är att peka på det här inte är okej, vi accepterar inte det här för vår publik, säger Jansson.

Bosse Johander
bo.johander@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se