1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
modo - södertälje 2-1 e. förl.

Modo ny åtta efter SSK-skalp

SSK:s tränare Peter Larsson: "Det är en unik elitserie"
2:19 min

Tre oerhört viktiga poäng låg i potten i Örnsköldsvik. Modo tog två av dem, Södertälje en.

Radiosportens Lennart Sundwall valde lagens lirare:
Modo: Ladislav Nagy
SSK: Pontus Sjögren

– Vi för det mesta av spelet. Sätt över hela matchen har vi mest att komma med tycker jag, säger Modos Per-Åge Skröder till Radiosporten.

Backen Hannu Pikkarainen dundrade in 2-1 i förlängningen och skickade därmed Modo upp på slutspelsplats.

Två gånger tidigare den här säsongen har Södertälje mött Modo på bortaplan, och har fått storstryk båda gångerna. Men den här gången blev det en helt annan match.

Modo kom till start med två raka segrar i ryggen, den senaste efter en imponerande vändning borta mot Linköping.

Med stärkt självförtroende formligen sköljde laget över Södertälje från start och bortalaget kunde ha åkt ur matchen redan i första perioden.

Men med en hel del tur och en storspelande Pontus Sjögren i kassen klarade sig Södertälje undan med 1-0. Målet kom dessutom i spel fem mot tre, sedan Ladislav Nagy prickskjutit i Sjögrens plockhandskryss.

Södertälje vägrade att vika ned sig och flyttade upp spelet i den andra perioden, dock utan att skapa något nämnvärt framåt och snart nog var man nere i brygga igen.

Men Södertäljespelarna - vana vid pressade situationer - vägrade att vika ned sig, slet som djur i egen zon och Pontus Sjögren fortsatte att storspela.

Till skillnad mot i första perioden klarade också Södertälje ett tre mot fem-läge, i 47 sekunder.

Signifikativt nog hade också Modo sin största chans i perioden efter en bjudning i Södertäljes försvar med bara sekunder till paus, men Niklas Sundström lyckades lyfta över tom kasse sedan han rundat Sjögren.

En miss som i stället kvitterade Södertälje tidigt i andra perioden, Robert Carlsson på en retur efter fint förarbete av Linus Videll, och gjorde det hela till en helt öppen affär.

Stärkta av målet flyttade också Södertälje upp positionerna rejält och matchen stod och vägde ända fram till slutsignalen, båda lagen hade chanser att avgöra, men det hela gick till förlängning.

Södertäljebacken Lukas Kilström drog på sig en utvisning med bara sekunder kvar av ordinarie matchtid och på den kunde Modos finske back och poängmaskin Hannu Pikkarainen avgöra med ett kanonskott från blå linje.

Modo är därmed uppe på slutspelsplats och har allt i egna händer - men den hyperjämna bottenstriden torde inte avgöras förrän i sista omgången.

Modo har två av bottenkonkurrenterna kvar på bortaplan, Frölunda i nästa omgång och AIK i slutomgången.

Oerhört starkt gjort av Södertälje att stå emot det tryck Modo hade, sedan resa sig i sista perioden och ta en poäng som kan bli väldigt viktig i slutändan.

– Alla poäng nu på slutet är oerhört viktiga. Vi får väl se, det är en unik elitserie, säger SSK-tränaren Peter Larsson till Radiosporten.

Modo-Södertälje 2-1 e. förl. (1-0, 0-0, 0-1, 1-0)

Första perioden: 1-0 (14.43) Ladislav Nagy (Hannu Pikkarainen, Nicklas Danielsson) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 1-1 (1.02) Robert Carlsson (Linus Videll, Jonas Almtorp).

Fjärde perioden: 2-1 (1.12) Hannu Pikkarainen (Nicklas Danielsson, Ladislav Nagy) spel fem mot fyra.

Skott: 31-24 (11-7, 12-5, 5-12, 3-0).

Utv, Modo: 2x2. Södertälje: 6x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle, och Mikael Nord, Arboga.

Publik: 7 000.

Radiosporten/TT
ishockey@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".